Variera texten

Jag arbetar igenom första utkastet av manuset ”Änkan”. Jag har fått ihop 50 tusen ord och förbereder manuset för första testläsaren. Alltså maken. Manuset är verkligen inte i sitt bästa skick, och jag vill egentligen inte att någon läser texter av mig som inte känns klara. MEN jag behöver diskutera handlingen med någon, jag behöver feedback. Jag behöver veta om storyn är trist, om det är värt att jobba vidare med (visserligen redan bokat en lektörsläsning).

Jag har som deadline att printa ut manuset på fredag, för då går jag på semester och tänkte faktiskt försöka ha lite semester. Inte skriva hysteriskt.

Jag brukar alltid lära mig nya saker för varje manus. Något jag uppmärksammade den här gången var att se över hur nya stycken/scener/kapitel börjar. Jag har visst en tendens att börja på samma sätt! Usch! Exempelvis, tre stycken på följd som börjar med ”Rickard”, typ såhär: Rickard går…. Rickard tittar… Rickard sätter sig.

Eller så här: Den maskerade mannen flyttar… den maskerade mannen åter i bild. Den maskerade mannen håller upp….

På det värsta stället hittills i manuset började varje stycke i följd på samma sätt SJU gånger!

STÄDA STÄDA STÄDA, skriv om och skriv rätt.

Så nu går jag igenom manuset med dom ögonen: Variera! Se så jag varvar med att börja ett stycke, en scen, ett kapitel mellan miljöbeskrivning, känslor, replik och dialog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *