Spänningsböcker

Sträckläste boken Svek av Karin Alvtegen i somras. Det är inte bara en bra bok för nöjes skull, utan också en mycket bra bok att studera spänning. Vad gör boken så otroligt spännande och svår att lägga ifrån sig? Jo, boken är rakt igenom en sträcka av konflikter. Jag brukar tänka på just den boken och behovet av konflikter när jag skriver. Ingen vill läsa om perfekta och lyckliga människor utan motstånd. Nu tänker jag desto mer på Svek i och med Semic´s deckarnovelltävling.

Funderade vidare på det här med konflikt. En konflikt behöver inte vara gigantisk (jorden går under om vi inte stoppar boven), det räcker med ”små”, (väckarklockan ringer för femtioelfte gången, orkar/vill inte gå upp, men måste).

Konflikt består av att romanpersonen vill något, men möter motstånd. Dels kanske inifrån en själv (tvivel, rädsla, oförmåga) men också/eller utifrån (en annan persons vilja, fysiska begränsningar som att vara inlåst, brist på pengar osv). Utifrån konflikten tvingas romanpersonerna att agera, och det är detta agerande som är spännande att följa och gör att läsaren lär känna och bryr sig om romanpersonerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *