Ord och utkast

Jag jobbar just nu igenom första utkastet på min romantiska feelgood och funderar kring det här med längd. Mitt första utkast hamnade på ungefär 65 000 ord. Alltså väldigt kort. Som boksidor skulle det kanske landa på 200. (Mitt manus ”Hämnd, älskade hämnd” är på 70 000 ord och det blev ungefär 250 sidor).

Så det jag gör nu är att fylla i vissa researchluckor – check. Och sedan försöka stanna kvar i scenerna och brodera ut dem. Lägga till miljöbeskrivningar där de saknas eller är tunt. Nu tycker jag personligen inte om för långa miljöbeskrivningar när jag läser så det kanske är en anledning till att jag själv skriver ganska fattigt där.

Min målsättning är att gärna komma upp till 75 000 ord, och om inte, så i alla fall över 70 000. Vi kan konstatera att jag INTE skriver några tegelstensromaner… hehe. Det får mig ibland att fundera på vad jag egentligen vill säga med texten, berättelsen och dess tema. Inte tillräckligt mycket? Inget intressant? Är alltid tjocka böcker = bättre?

En av mina favoritböcker, Alkemisten av Paulo Coelho, och som är en av världens mest sålda böcker, tror jag landar på ca 50 000 ord eller inte ens det (knappt 200 sidor i pocket). Så den är förvisso kort 😊

Men varför skriver jag så kort? Jag tror att jag har bråttom. Första utkastet brukar ta tre – fyra månader och jag skulle antagligen halvera den tiden om jag fick jobba heltid och ostört med bara skrivandet. Jag vill framåt och fokuserar mer på den yttre berättelsen, intrigerna, för att se så allt hänger ihop och kommer till ett slut. Sedan behöver jag gå tillbaka och fylla ut. Egentligen inte problem med det här arbetssättet. Det funkar för mig. MEN efterarbetet är så tråkigt!

Det som är bra med arbetssättet är att jag kan analysera hela berättelsen/ synopsen och flytta scener/kapitel och se vad som fattas eller strykas. Och det är just strykningen som är lättare att göra i det här skedet med en dåligt/hastigt skriven text – än när jag jobbat länge och filat på en scen/kapitel. Då gör strykningar mer ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.