Omvänd synopsis

Det måste ha sina fördelar att skriva mer strukturerat, efter exempelvis en synopsis. Så jobbar inte jag. Jag vet inte allt som ska hända och är för otålig för att tänka ut en synopsis. Jag vill skriva med en gång. Sätta orden på papper så storyn inte kallnar och försvinner ifrån mig.

Men nu, när jag kommit till berättelsens ände (hjärta&taggtråd), är det en nackdel, att inte ha strukturerad plan/synopsis. Att ”fri-skriva” är kul, men med 42 500 antal ord, 73 sidor i word (stl 11, enkelt radavstånd), är det en enda röra! Provar något nytt. Sitter just nu och jobbar med att göra en ”omvänd synopsis” (jag vet inte om det heter så, eller bara är något jag hittar på för att låta som om jag har koll på läget). Ska alltså upprätta en synopsis i efterhand…

Jag går igenom hela manuset, stycke för stycke, kapitel för kapitel. Samtidigt. I ett nytt dokument skriver jag in rubrik, eller tema/nyckelord, för det stycket/scenen/kapitlet. Skriver sidnummer, skriver ut planteringarna och när jag skördar dem (mycket bra, då jag annars kan glömma dem). Känns genast som jag har mer kolla på läget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *