Lektörsutlåtande

Nu har jag fått mitt lektörsutlåtande på manuset hjärta&taggtråd. Jag har inte gått igenom själva manuset där lektören lämnat kommentarer löpande i texten, bara läst hennes sammanfattande utlåtande med blandade känslor. Självklart en del ”kritik” eller förbättringsförslag. Ett par synpunkter var jag medveten om innan som lektören självklart noterat.

Här kommer lite av vad lektören skrev som var positivt:”Du har ett väldigt fint språk som känns mycket planerat och genomtänkt. Härliga formuleringar.”

”Det är vackra och målande miljöskildringar som ger närvaro i texten. Det är annorlunda och bra! Har dock väldigt svårt att få ordning på texten när du inte använder talstreck eller citattecken. Det blir verkligen svårläst på sina ställen.”

”Har hittat några få stavfel som jag kommenterat för att du lätt ska kunna hitta dem och ändra. Annars har jag ingenting att kommentera vad gäller språket. Det är spännande och välskrivet!”

”Det jag funderar lite på är faktiskt vad boken egentligen handlar om. Finns det någon riktig handling? Hur beskriver man den här boken i ett par korta meningar?”

Det sista håller jag med om, boken följer inte den klassiska dramaturgiska kurvan och det kan nog vara ett problem.
Över påskhelgen ska jag fundera på hur jag går vidare. Antingen jobbar jag igenom manuset hjärta&taggtråd igen enligt en del av lektörens synpunkter.

Eller så går jag vidare till nästa bokprojekt, så som jag alltid gör när jag känner mig ”färdig” med en berättelse. Egentligen är jag ju inte färdig med hjärta&taggtråd, men en ny spännande berättelse lockar som jag redan börjat skissa på… Det här är verkligen min svaghet, jag gör aldrig färdigt. En bok är så mycket mer än att bara skriva ur sig en berättelse, och det är nog så med jobb, sedan kommer all omarbetning och redigering *suck*. Får se hur jag gör. Glad påsk där ute!

 

En reaktion på ”Lektörsutlåtande”

  1. Vad spännande att få en lektörs synpunkter på det som du skrivit! Det måste vara både uppmuntrande och lärande. Förstår ju att lektörens uppgift inte är detsamma som en redaktör, men ändå kul att få synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *