Klippa och klistra

Okej, så här kan de se ut när man riktar sin energi åt ett skrivprojekt 🙂

Jag har klippt sönder manuset ”Drama i triangel” och lagt ut alla kapitel på golvet i den ordning jag skrev manuset i. Varje kapitel är bara kort sammanfattat för mitt eget ”kom-ihåg” annars skulle boken inte få plats på golvet. Detta var jag tvungen att göra för få en fysisk överblick över hela manuset på samma gång. Jag skulle inte klara att göra detta i Word (runt 200 sidor).

Katten ser sur ut då jag flyttat på honom med ett ”aja baja” då han kände sig absolut tvungen att lägga sig mitt på pappers-ormen och snurra runt och röra till allt.

Hur som helst. Det tog mig tre timmar att bara stirra på ”ormen” av kapitel och fundera på hur det skulle vara istället. Felet med manuset är att jag inte skrivit det i kronologisk ordning och det behöver jag fixa till, enligt lektör. Men när jag började fördela om kapitlen så stämde ju inte riktigt innehållet längre med den nya ordningen. Suck. Nya scener behöver till. Ett tag kände jag för att ge upp och knyckla ihop hela skiten med tanken att ”jag får aldrig ihop detta!” Men jag är bra på att tvinga mig igenom saker så det var bara att fortsätta.

Utöver den kronologiska ordningen är balansen mellan de tre karaktärerna och deras perspektiv inte bra (enligt lektör, och jag håller med). Jag behöver ”saxa” mer mellan karaktärerna.

Tre timmar senare tror jag mig ha fått någorlunda ordning på dramaturgin och saxandet mellan personerna.

Nu ska jag klippa och klistra och flytta kapitlen i Word efter den ordningen som ligger på golvet. Sedan återstår bara att skriva igenom manuset, skriva till nya scener och kapitel som fattas.

Jag har aldrig jobbat så mycket med ett manus innan! och jag undrar hur många arbetstimmar jag är uppe i …

Så vad har jag lärt mig på detta? Att aldrig mer skriva ett manus så ”rörigt” utan försöka hålla mig till en mer kronologisk ordning från början. Vad mycket jobb jag hade sparat mig …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *