Hur långt ska ett bokmanus vara?

Undersöker det här med hur långt ett bokmanus ska vara. För mig har – minst 40 tusen ord, för att kallas roman, fastnat i mitt huvud. Men det verkar inte vara lagstadgat…

I boken Tre enkla regler finns inte, en romanskola, skriver författaren att en medeltjock roman har 300 000 tecken ink blanksteg. Mina 19 tusen ord är lika med 89 901 tecken. Hittills…

Vidare mejlade jag lite olika bokförlag och ställde frågan: Hur långt ska ett bokmanus minst vara? Fått svar från tre förlag(av sex).

Bonnier svarade: ”vanligtvis brukar man säga att en novell är upp till 100 000 tecken ungefär, därefter räknas det som kortroman eller roman.”

Svaret från Wahlström & Widstrand lyder: ”Tänk 100 sidor i en tryckt bok. Det finns inget exakt antal ord som utgör en gräns, men över 100 sidor brukar romaner landa på.”

Och Piratförlaget: ”var gränsen går mellan novell och roman är inte helt självklart. Det finns ju något som kallas kortromaner också… Våra böcker skiljer sig ju väldigt mycket i omfång sinsemellan, en del romaner blir ju kanske 250 sidor i tryckt format medan andra passerar 600 sidor. Men jag kollade snabbt på några av våra aktuella titlar och såg att en av våra tunnare böcker innehöll ca 40 000 ord medan det vanligaste är minst det dubbla.”

Googlade lite, kom in på Kim M. Kimselius skrivarblogg och ett inlägg om detta (http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2012/02/skrivprocess-antal-manusblad.html) där hon skriver om just längden på bokmanus. Förresten, jag läste hennes bok, Att skriva med glädje, i somras. Den var trevlig och läsvärd 🙂 Överlag är annars Kims skrivblogg kul att följa för en aspirerande författare, se: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/

Det jag själv skriver på just nu skulle (efter ovanstående research) benämnas kortroman. Jag siktar på 38 – 40 tusen ord. Vill inte mer för jag känner att berättelsen gör sig bäst så. Kort och koncis (och jag vill inte tro att det har att göra med att jag själv, som läsare, flyr för omfattande böcker…)

2 reaktioner på ”Hur långt ska ett bokmanus vara?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *