Att bryta skrivkramp

Nu när jag skriver igen reflekterar jag kring det här med skrivkramp. Det finns såklart olika anledningar till skrivkramp. Min anledning var en yttre omständighet, livet som drabbade och skakade om mig den 1 augusti. Tiden har varit en vän och för varje dag som gått har en viss distans skapats och därmed bättre mående.

Men jag gjorde vissa aktiva saker under tiden för att komma igång igen med skrivandet. Efter någon vecka började jag läsa så smått igen. Stora små lögner av Liane Moriarty (skitbra bok! Varför skrev inte jag den? Älskar den här författaren. Varför är inte jag hon? Hehe) Boken gjorde mig sugen på att själv skriva.

Sedan anmälde jag mig till en skrivkurs på distans som jag nämnt på bloggen tidigare. Kreativ författare genom Ann Ljungberg Litterära konsulter. Jag är inte riktigt klar med kursen, men kan tyvärr inte rekommendera den till andra. För lite faktiska skrivövningar, uppgifter mer som reflektioner. Trodde jag skulle få utmana mig i att gestalta på annorlunda/udda/intressanta sätt, men icke… Annars var kursen bra för den ”tvingade” att slå på datorn och sätta mig framför tangentbordet.

Här om dagen skrev jag en ny novell på ca 14 000 tecken 😊 Det kändes bra. Novellen var tänkt som ett bidrag till Hemmets journals novelltävling, men jag är tveksam på om det duger där. Oavsett var det kul att skriva något igen. Sedan skrev jag en kort novell till Tidningen skrivas nya novelltävling på tema Blanketten. Och igår skrev jag ytterligare en novell till Club Cosmos novelltävling på tema Sci-Fi, den blev på ca 1700 ord. Nu är jag i gång igen 😊 och har skrivit ett slarvigt utkast på idéstadiet till Miramirs novelltävling på det underbart spännande och nervkittlande temat Folktro.

Tips för att bryta skrivkramp:

  1. Låt tiden göra sitt. Ibland kanske man bara behöver en paus, så ta inte skrivkrampen så allvarligt.
  2. Läs bra litteratur som väcker din egen skrivlust.
  3. Gå en skrivkurs (som är bra…hehe) för att komma igång och få rutin igen.
  4. Skriv nåt enkelt och kravlöst, en novell bara för att.
  5. Delta i novelltävlingar. Bra med deadline och det finns inget bättre för kreativiteten än angivna ramar (novelltävlingens tema) för att komma igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *