Årskrönika 2020

Vilka mål satte jag för året 2020? Jag gick tillbaka och kollade vad jag hade för ambition och tankar inför skrivåret 2020. Den enda målsättningen jag hade var att skriva färdigt ett första utkast på manuset ”Bussen” (senare med titel: När du ska dö). Att jag inte hade högre ambitioner var såklart på grund av att jag skulle bli mamma igen, vilket jag tänkte skulle sluka alla mina krafter.

Hur blev det då? Jag skrev inte bara ett utkast till ”Bussen”, jag redigerade och fick det lektörsläst också. Så manuset är faktiskt i ganska bra skick och vilar till sig just nu. Sedan skrev jag under hösten ett första utkast på en romantisk feelgood med titel ”Mitt liv är bra som det är, tack.”

Mer då? Jag fick sålt en novell till Året Runt. En! Corona gjorde att det blev köpstopp så möjligheten försvann att sälja in fler. Däremot fick jag 5 noveller antagna i samband med novelltävlingar. Det är bra, det är jag nöjd med. Fick också 3 erotiska noveller antagna av Lusthusets förlag under traditionella författaravtal. Men störst av allt är att jag fick ett bokmanus antaget av Bokförlaget Mormor.

För övrigt: Utöver skrivandet blev jag mamma till mitt andra barn, världens finast pojke den 9 mars. Jag trodde inte jag skulle ha tid att skriva så mycket. Men det har gått bättre än jag trodde att kombinera bebis med skrivandet. Under första halvåret var han ju så ”enkel” och sov mycket om dagarna. Nu är han mer vaken och det är full fart vilket såklart har minskat min skrivtid.

Året har minst sagt varit dramatiskt. Mycket rädslor och annat som snurrat inombords. Jag är så tacksam för att min familj och vänner är friska och mår bra. Jag är tacksam för att varken jag eller min make har arbeten som påverkats under pandemin, ingen av oss är varken permitterade eller uppsagda. Jag ser verkligen fram emot 2021.

4 reaktioner på ”Årskrönika 2020”

 1. Hej Anna! Vad spännande med allt du uppnått under 2020! Jag har just börjat skriva och undrar om du har några tips och råd när man börjar skriva noveller?
  Hur många har du skrivit för att få så många som fem noveller plus tre erotiska noveller antagna?
  Jag funderade också hur du tänker kring att lägga ifrån sig ett manus för att lättare redigera i det senare – hinner man det när det gäller en novell?
  Tack för din inspirerade sida och lycka till med dina nya mål för 2021!

  1. Hej, kul att du hittade hit 🙂 I år har jag inte skrivit så många noveller då jag prioriterat bokmanus, men om jag fick 5 noveller antagna via tävlingar så kanske jag typ förlorade med tre andra i andra sammanhang. Fick en novell refuserad av Året Runt oxå. Erotiken har jag hittills inte fått refuserat, utan fått antaget på första försöket. När jag började skriva noveller (2016) förlorade jag och refuserades HELA TIDEN. hehe. Men jag är väl ingen naturbegåvning och behövt träna 🙂 Jag är ganska envis på så sätt.

   Mitt bästa tips är att bara skriva på, för man blir bättre för varje ord. Men LÄS oxå många noveller för att se hur de är uppbyggda och vilka twister som finns. Jag har flera gånger faktiskt köp antologin med noveller som vann och petade mig i olika novelltävlingar bara för att få koll på konkurrensen. Vad skrev de, som inte jag gjorde?

   Och ja, man hinner lägga ifrån sig noveller oxå har jag märkt. Förr gjorde jag inte det, men nu försöker jag om det finns tid. Jag försöker att skriva ur mig novellen, i samband med en tävling, med en gång (har tre stycken nu som ligger på vänt). För då hinner jag redigera i novellen flera gånger och tänka. Men vilandet blir kanske inte mer än några veckor, beroende på deadlines, men bättre än inget. Hoppas vi dyker upp i samma tävlingar framöver som vinnare 🙂

   1. Tack för alla tips och vad kul med bokmanus!
    Vart hittar man noveller egentligen? Jag har inte läst några noveller sedan ”Mitt livs novell” som tonåring, ha ha! Jag kanske kan hitta några i din lista över alster :), ska kolla vidare där!
    En fråga till – om du har tre noveller som ligger på vänt, är det såna som du haft i huvudet en längre tid eller är de relaterade till de teman som finns i tävlingarna?

    1. Om du söker på antologier så hittar du nog många novellsamlingar i bokform. Novell.nu är en sida med noveller. Och i olika veckotidningar såsom Året Runt, Hemmets journal och liknande finns ju alltid några noveller per nummer, dessa tidningar går ju att köpa löst i affär om man inte prenumererar eller känner någon som gör. Men det beror ju oxå på vilken typ av noveller man vill skriva och för vilket syfte? Att publicera själv i en novellsamling, vinna tävlingar eller sälja till veckotidningar?

     De noveller som ligger på vänt är direkt kopplade till tävlingens tema. Jag får sällan idéer för noveller spontant. Det händer bara med ”större” idéer som är mer omfattande och passar för böcker. Men om du är en sådan som får spontana novellidéer, skriv dem! Man vet ju aldrig när de kan komma att passa en tävling, eller så trycker du upp dem själv i samling 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *