Skriva för veckotidning

Jag har sedan min första sålda novell 2017 sålt nästan 20 noveller, där av även en och annan följetong. Jag är ingen expert, men här är lite att tänka på för dig som oxå är intresserad av att skriva för veckotidningar.

  1. Ta reda på VAD veckotidningen söker och om de ens tar emot noveller. Här gäller det att ha tur (som jag hade våren 2017 när jag fick min första novell antagen och såld till Året Runt), att man skickar in sitt alster i ett bra läge när de är öppna för att ta emot och köpa. För att veta var man ska skicka sina noveller så kan man bläddra längre bak i den tidningen man vill skicka till för där brukar det stå kontaktuppgifter till redaktionen. Presentera dig i ett kortfattat mejl och fråga om det är okej att skicka in noveller samt hur de vill ha novellerna vad det gäller längd, genre osv.

2. Hur skriver man just en novell för en veckotidning? Vad de i alla fall INTE vill ha (av min erfarenhet) är genres som skräck/fantasy och olyckliga slut. Novellen ska gärna inte heller rikta sig till yngre läsare så som ungdomar/unga vuxna.

Jag koncentrerar mina noveller i huvudsak runt genren feelgood/romance eller annan typ av vardag med trevliga slut. De kan handla om vänskap, kärlek, familjen och relationer

Tänk på målgruppen: För Året Runt i alla fall är målgruppen kvinnor 50 +. Det gör att jag alltid skriver ur en kvinnas perspektiv och som inte är 17 år, om man säger så. Antingen är mina karaktärer äldre kvinnor eller så får kvinnor som är mitt i livet vara huvudpersonen.

Vad det gäller formen ska novellen vara skriven i imperfekt, vilket kräver extra koncentration för mig då jag alltid annars skriver i presens.

Tips: Läs novellerna i de veckotidningarna du vill sälja till. Vad är det för typ av noveller som blivit antagna? Vad handlar de om? Hur är tonen?

Tips: Läs övriga delar av tidning (inte bara novellerna) för att lära känna målgruppen om du själv inte redan kan den väl. Vad är det intresserade av? Vad handlar reportagen om? Jag har baserat flera av mina sålda noveller på just reportage/artiklar från tidningen, en jättebra källa till inspiration.

Ett annat tips är att förlägga din novell i årstiden längre fram. Ska du skicka in en novell på våren förlägger du novellen (om den inte utspelar sig inomhus och är fri från årstid) på hösten.

För veckotidningen Kvällsstunden så har de en sida på nätet där det står hur just de vill ha sina noveller vad gäller längd osv. Här är länken: https://kvallsstunden.se/bli-publicerad/