22 feb

Att jobba hemifrån

Alltså igår, då kändes en måndag med arbete hemifrån som rena rama drömmen. Eftersom vädret var ”kallt med snö som vräker ner” och det ju är pandemi (om ni missat det) var lördagens och söndagens planer lika med typ noll. Och det har vi ju varit vana med men det är som att när man fått smak igen på att kunna åka på utflykt och ses utomhus så hade vi liksom kommit ur gängorna, och söndagskväll var jag bara så trött på ljud från barn och på att plocka undan, göra mat, städa undan igen, försöka pyssla med något men hela tiden bli störd, osv. Tjejerna har också börjat bli lite mer jämnåriga i hur de leker, vilket innebär att de fysiskt brottas mer. springer och hoppar från olika föremål, vilket innebär att glada skratt, tjut och skrik blandas med gråt, dunsar och tjuvnyp. Vi är alltså inne i fasen: ”Sluta nu brottas innan någon gör illa sig”. Vilket ju alltid händer. Känns som att vi är tillbaka till 2001 och jag hela tiden kände mig manad att vråla till min bröder att de skulle sluuuta bråååååka.

Och detta innebär att ljudnivån hemma typ alltid är hög, oavsett glädje eller bråk. Och så pratas det. Så otroligt matt man kan bli av att höra min egen röst behöva svara på frågor om och om igen. Säg till, medla till fred, föreslå nya lekar, be barn städa undan, tjata om att de ska komma och äta. Sedan kan vi ju konstatera att det åtta av tio gånger ställs frågor till ”Mamma” och inte ”Pappa”. Även om pappan ifråga befinner sig inom två meters avstånd så ska det liksom ändå vrålas in genom toadörren. ”Mammaaaaa? Får vi hämta degen och pärlorna och den jättevassa saxen? Hallåååå mamma?”

Är det så hos er också?

De små liven lyckas alltid hitta en också. De kan leka i frid länge och man tänker att man ska passa på att smyga iväg, vilket tio av tio gånger resulterar i att man två minuter senare har två barn som flåsar en över axeln.

Nåja, pjuh. Tillbaka då till första raden – vilken frid det då kan vara att sedan få jobba hemifrån. Med barn på förskola. Nu sedan någon månad har jag i grundläget jobbat hemifrån alla dagar förutom torsdagar då vi har personalsamling och sedan sitter jag kvar och passar på att skriva ut saker/prata igenom med kollegor/och bara njuter av att få sitta och luncha med folk som inte är familj.

Men, övrig tid är det riktigt härligt att sitta hemma. Njuter av att få vara i jobb-bubblan utan lika många små avbrott, och jag kan vara effektiv på ett helt annat sätt. Hör många som har svårt att koncentrera sig hemma, men jag tycker det är precis tvärtom – jag hinner massor? Kan också använda rasterna (om man nu kommer ihåg att ta dem) till att stoppa in en tvätt, fortsätta läsa bok, eller röja undan från frukosten. På lunchen är det enkelt att träna eller gå en promenad (för att man har alla kläder hemma), eller bara se en serie en stund. Och – man kan göra mat och behöver inte planera matlåda att ta med.

Sedan njuter jag verkligen av att få vara tyst så många timmar i sträck, hehe. Jag är ju också lite konstant hes så rent fysiskt är det skönt att bara få vila halsen.

Förhoppningsvis kommer detta ändra så att man faktiskt kan variera sig med hemmajobb/kontorsjobb i större utsträckning även efter pandemi. Tror många skulle gynnas av det, både arbetare och arbetsgivare!

20 feb

Kreativt utlopp

Jag fortsätter ju måla med akvarell, som ni kanske ser på instagram. Så otroligt roligt det är att snöa ner sig i något. Att verkligen ligga och surfa efter inspiration, beställa något nytt redskap (lyxen när man har fått sälja en del alster också) och få dela saker med andra intresserade via instagramkontot. Göra någon liten film, fota i miljö – jamen, så mycket roligt kring det just nu!

Och med kontot är det så härligt också att människor skriver privata meddelanden på ett annat sätt, de ställer frågor, skriver att de själva vill börja måla – otroligt roligt.

Jag har till och med fått måla text till en bok (!), vilket ju verkligen är ett nyp-mig-i-armen-uppdrag. Nästa gång är det jag som skriver själva boken, hehe.

Jag försöker att inte nöta med målningsbilder på @hemmahosemmas, så om ni vill se mer målning får ni gärna följa mig på @akvaremma

Och, vill ni handla så hittar ni prints här!

18 feb

Att planera presenter

Om jag snart har köpt färdigt presenter till Ediths femårsdag? Om en månad? Ja. Även beställt några temaprylar (hon har valt Trolls som tema i år), samt presentpapper.

Om jag vet att det möjligtvis är ett orimligt beteende och att man skulle kunna tro att jag längtar mer än den faktiska femåringen? Ja och nej. För jag undrar om blivande femåringar är de som längtar allra mest till sin födelsedag. Vi var nog knappt in i januari när Ediths frustration var stor för att det var så hemskt länge kvar. När hon frågar hur många dagar och man behöver svara ”typ 53…?”.

Nåja, med det sagt är min pepp bara snäppet mindre. Jamen jag som älskar att planera sådant i vanliga fall är ju nu helt utsvulten på kalas att se fram emot. Även om det inte blir ett stort kalas, som i vanliga fall. Försöker intala mig själv att det faktiskt inte gör något att kalasprylarna ligger redo någon vecka innan, det kan ju omöjligt vara ett stort problem?

Ska vi också prata lite om presenter? Än så länge finns ju oändligt med roliga saker att ge till sina barn. Nåja, lite svårare är det till det yngre barnet som ju då har rätt mycket för den åldern redan, men med det äldre så är det ju nya områden att utveckla hela tiden.

Eftersom mina barn sällan har någon tydlig önskelista utan liksom önskar ”allt och inget” (och sedan blir glada för allt), så brukar jag tänka att det helst ska innehålla något från alla dessa kategorier:

  • Läsning
  • Spel
  • Pyssel
  • Lek
  • Fysisk aktivitet

I år tänker jag att femåringen ska få ett Vem där-spel, en Bamse-prenumeration (hon älskar att få post i brevlådan) och som lek introducerar jag nu lite lego i vårt hem. Vi har ju som hört till Playmo-sidan, men jag märker att det är trevligt att ha leksaker som kan tas fram tillfälligt och som inte står framme hela tiden, och till den kategorin tänker jag att lego hör. ”Vill ni leka med legot en stund?” På pysselfronten satsar vi nu vidare på pärleriet som har gått upp som en favoritaktivitet senaste månaderna. Det blir äntligen ordentlig pärlförvaring, några nya pärlor och en pärlbok så att hon själv ska kunna sitta med mönster. Nu lånar hon min telefon men där är ju inte alltid så lätt att se hur man ska göra.

Till fysisk aktivitet tänker jag att det hade varit roligt med typ balansstenar eftersom det görs många hinderbanor här hemma, det borde hon väl inte vara för stor för riktigt än va? Men det tipset får jag i så fall skicka vidare till någon släkting.

Det kan inte bara vara jag som tycker sådant här är roligt?

16 feb

Kärleksfrukost

Alla hjärtans dag ändå. Har inte alla hjärtans dag landat i något rätt bra ändå? Tycker mer och mer att det gått från att vara någon form av tävling-om-mest-kära-paret-dag där det är besvikna fruar som inte får rosor av sina män, till att bara bli en kärleksdag till både barn, hundar, föräldrar, vädret, som vi kan välja att uppmärksamma om vi vill.

Här hemma passerar givetvis ingen högtidsdag ouppmärksammad. Jamen, det är ett sådant bra paket av aktiviteter som passar familjelivet. Först pysslar man tillsammans något (ofta med papper, pärlor eller sådant som finns hemma), sedan pyntar man lite och sedan gör man någon liten ”happening” med familjen som gör att just den dagen fick lite extra guldkant. Älskar temadagar.

I lördags satt vi alltså och vek hjärtan att hänga upp som en girlang vid matbordet, och sedan pärlade vi på piprensare som vi skulle ha som hjärtan vid dukningen. Dagen efter steg jag nämligen upp innan de andra (nej, de sov inte men fick ligga kvar och se på ipad i sängen) och gjorde alla hjärtansdag-frukost. Använde hjärtformen till allt jag kunde, fixade med jordgubbar som absolut inte var svenska, gräddade våfflor. Sedan satt vi där och mumsade, medan vi gick en runda och berättade vad vi tyckte om med varandra. Blandad kompott ska sägas.

Sedan tyckte Edith att vi skulle gå en runda och berätta vad vi tyckte om hos oss själva, varav hennes lista tog en bra stund. Signe tolkade det som en fråga om vad hon tyckte om överhuvudtaget och svarade ”gurka”.

15 feb

Vinterns bästa köp

Kära ni! Hur har ni det? Varje år blir jag lika chockad över hur sprallig man kan bli av ljuset som kommer tillbaka. Tänker alltid att jag inte är så brydd om det långa vintermörkret, men vårvintern alltså. Nåja, vi kan väl inte riktigt börja prata om vår än men snö, sol som börjar värma ansiktet och minusgrader som ändå går att vara utomhus i – det hör i mitt huvud till vår femte årstid som vi har här uppe.

I år känns det extra tillgängligt eftersom vi äntligen köpt en skoter. Jag har bromsat tidigare år för att jag har tyckt att tjejerna varit för små, men i år funkar toppen! Det gör det så väldigt enkelt och nära till utflykt. Vi träffar vänner igen! Bestämmer ett berg, alla tar med egen matsäck, möts upp med skotrarna för att puttra gemensamt i skoterled. Jag och tjejerna myser i pulkan (som vi lånat av Jakobs kusiner, tackarrrr!) med renskinn och filtar. Om tjejerna somnar tur och retur? Absolut. Men hur ska jag kunna hålla dem vakna, när det är så oerhört mysigt att varmt vaggas till sömns, där vi sitter nära, nära?

I två helger nu har vi nog varit ute typ sex timmar varje dag. Ibland blir det kallt, då ställer vi oss nära elden, dricker varm choklad, tar av skorna och värmer små röda fötter under armhålorna. Men oftast går det bra. Sedan kommer man hem, badar vaaarmt och myser i soffan med pyjamas resten av kvällen.

I lördags tog vi skotern ut till stugan vid Jävreträsket för att möta upp storfamiljen, och där har kusiner och släktingar också börjat tina fram hehe. Det skottades frenetiskt vid olika stugor och det kändes härligt att den här delen av stugsäsongen nu startar.

Det känns som att det är härliga veckor som ligger framför oss!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)