31 jan

Tillbakablickar

Att ha en blogg är verkligen att få ett mysigt arkiv över ens liv. Det gör att jag fotar mer, reflekterar mer – uppskattar mer. I sommar har jag bloggat i nio år, och trots att frekvensen har varit både sämre och bättre så är jag otroligt imponerad över att ni är så många som troget kommer in här. Jag tänker ju alltid att det är mamma, mormor och två kompisar som läser. Så – tack för att jag får komma in här och skriva av mig ibland!

Nåja, jag tänkte i alla fall att det skulle vara kul att gå tillbaka och se vad som har hänt samma tid tidigare år?

Förra året skrev jag om vintervardag och hade saker som snurrade i huvudet. Punktade upp några saker, om allt från klimatångest kontra resesug till hur jag är som förälder.

Ett par tidigare, 2017, skrev jag om nätterna. Och nä, inte om att bebis-Edith höll oss vakna utan om fadern. Här kommer ett utdrag:

Men för att ge ett exempel så vaknade jag då (återigen) igår natt. Och använd nu fantasin när ni läser detta, för det här med att vakna klockan 02.11 av att någon annan befinner sig under ens täcke (!), medan denne någon sakta och varsamt formar sina händer runt ens lår och försiktigt försöker flytta på det.

Hela berättelsen finns här. 

Jag verkar ha mycket att blogga om den månaden, bland annat före- och efterbilder i hall och sovrum eftersom vi då är tämligen nyinflyttade i huset. Edith blir tio månader och såhär skriver jag om det:

I övrigt är hon en glad filur som kan pyssla på bra själv – om man är i samma rum vill säga. Annars kryps det efter i rasande fart. Hon gillar när man busar, gör roliga ljud och ”jagar henne”, och förstår rätt bra ”nej” även om hon såklart ibland gör precis tvärtom. Det hon blir allra mest kränkt av är när man tar saker ifrån henne som hon inte får ha. Då sjuttsingen blir det dramatårar.

Vi älskar henne bara mer och mer för varje dag!

Året innan det, alltså 2016 var jag gravid och muttrade över omsorgen som blivande pappan (inte) visade:

Det gör inte Jakob. Nä, hur mycket jag än stånkar och pustar och framkallar tårar i ögonen när det är som värst så har han ändå mage att exempelvis be mig hämta saker när vi ligger där i soffan. ”Du är ju närmare” mumlar han med ipaden på bröstkorgen. Åh! Men tack kära du!

Det är tur att den människan inte jobbar inom exempelvis vården. Inget krusidullande från hans sida inte. Hans politiska slagord skulle vara ”Smärta är ett val”. Inte ens en enda ”jag-heter-Alex-Schulman-och-ger-min-gravid-fru-frukost-varje-dag-på-sängen”-frukost har jag fått. Jag menar det, då är det illa.

Om vi då tar ett kliv till januari 2013 så konstaterar jag att bildkvalitén har ökat en del, och jag var fortfarande en barnfri studerande människa som kunde ”sluta tidigt på skolan och gå hem och scrap booka ett par timmar”. Hjälp vad den tiden känns jättelänge sedan?

Jag skrev också om mitt spelberoende i appen Hay Day, som jag tillslut lyckades komma mig ur. Men då var jag fortfarande i beroendets mörker:

(Psst! *viskar i förtroende* Jag trodde att jag skulle kunna säga att mitt Hay Day-beroende nu är över, men det kan jag inte säga än. Jag spelar i smyg. Jag låtsas sova tills Jakob har somnat. Sedan sträcker jag mig försiktigt över honom för att ta ipaden som ligger på nattduksbordet. När den slutligen är i min hand så smyger jag sakta, sakta ut till mörkret i vardagsrummet. I skenet från ipad-ljuset låter jag min bondgård frodas… Klipper fåren, check… Levererar grödor, check… Med håret som spretar och rödsprängda ögon gör jag två beställda ostar och tyst, för att inte väcka Jakob, fnissar jag hysteriskt när jag har råd att köpa en egen vävstol…. Nu kan ingen hindra mig.)

Lite trist att inse vad några år av småbarnstid gör med ens humor. Rätt rolig förr ändå?

29 jan

Boktips

När vi nu ändå pratar inspiration så fick jag en sådan härlig bok i julklapp. Verkligen inspirerande! Med vackra bilder, roliga pyssel med och för barn och härlig text. Barnrumsinspiration! Trist dock att barnen plötsligt har så pyttesmå rum. För alla idéer.

Nåja, som ett enda stort mustigt magasin att läsa i kvällar. Tipstips!

Eh, just ja. Boken heter Hidden places av Sofia Vusir Jansson och Nathalie Myrberg. Perfekt som presenttips till någon pysslig förälder!

28 jan

Råka öva på att rita

Alltså, vad är det med mig och januari? Tänkte precis skriva att jag är i ett sådant inspirationsflow och kände bara… skrev inte jag om det förra året typ samma tid? Och efter en snabb titt i arkivet konstaterar jag att – japp, ungefär precis samma.

Jag blir bara så sugen på att rita, läsa och skriva listor. Kan knappt hålla mig från att googla kalasgrejer till Edith eller fundera kring jobbkurser jag vill gå, söka  på saker jag vill lära mig. Det känns också som att det är en tid där jag blir lite extra introvert, jag drömmer om att bara sitta uppkrupen i soffan med massa kreativt material runt mig (och böcker!) och sedan rita och läsa i minst en helg. Eller två veckor. I Thailand. Så oerhört drömmigt.

Jag fick låna en ipad pro av kusin Elin, så ett par dagar nu har jag suttit och försökt öva och se tutorials om appen Procreate. Väldigt beroendeframkallande. Och svårt! Lite synd också att man ska behöva se hennes galleri varje gång jag klickar in mig på appen, eftersom våra kunskapsnivåer är…. olika. Hennes är som en hemgjord semla med egengjord mandelmassa och extra mycket grädde, medan min är lite mer som en kvarglömd smula falu råg-rut efter en stressig tisdagsfrukost.

Nåja, övning ger färdighet men det slår mig som så ofta tidigare att jag aldrig har tid att bli bra på något på riktigt. Jag gör lite av allt i den kreativa världen, men klarar inte av att vara dålig på något tillräckligt länge för att faktiskt hinna bli bra. Det är prestationsångesten i mig som lyser igenom. ”Fy vad fult!!” och så suddar man desperat. Försöker att rita bara för att det är mysigt och inte ”måste bli något”.

Nåja, roligt är det i alla fall och jag har införskaffat en ny 2020-anteckningsbok som jag gör mina listor i. Det var verkligen överraskande roligt att ha 2019-boken förra året, och jag har använt den till alla stora planeringsgrejer. Det blir som en dagbok över händelserna. Och – man råkar öva på att rita lite, mitt i allt.

26 jan

Signe 1,5 år

Jag vill som ändå komma ihåg att göra små minnesanteckningar om även lillasyster, trots att jag redan är typ en dryg vecka försen hehe. Men, älskade Signe är nu 1,5 år. Älskade, gulliga, bestämda, smarta lilla unge.

Hon är väldigt motorisk, och springer snabbt, klättrar, hoppar jämfota (om än med mycket litet lyft), och hämtar stolar som hon bär/skjuter fram dit hon vill nå. Några ord börjar komma men att teckna snappar hon upp direkt. Det vill hon härma direkt, men när man vill få henne att upprepa ord så flinar hon mest överlägset mot en. Men mamma, pappa, tutte, heeeej, där, samt typ ”dedde” som är Edith, samt ”nnggi” som är någon form av Signe.

Liksom som storasyster var då (men snäppet värre) så är hon envis som en gammal get. Vi verkar bara kunna få mycket bestämda damer, från väldigt tidig ålder. Inga blida, timida varelser inte. De säger det på förskolan också, att det är inte det att hon blir jättearg om hon får ett nej – men hon är mycket tydlig med att fortsätta kommunicera kring det hon vill ha. Hon fattar liksom väldigt snabbt, vad som gäller och hur det brukar gå till.

Favoritaktiviteten är att härma Edith. Hoppar Edith, då hoppar Signe. Tuggar Edith på något, ja då springer Signe mot en medan hon visar tecknet för ”äta”. Om Edith går på toa, då ska Signe sitta på pottan. Om Edith kommer med någon utklädnad, då kan man ge sig den på att Signe kommer strax bakom med något annat plagg, morrande som en drake (oavsett utklädnad). Här om dagen sa Edith: ”Titta, jag är en prydnad” och så stod hon still med en pose. Direkt fryser Signe bredvid och tar egen pose. Som vi får fnissa här hemma.

Hon äter bra (tänk vad fort man glömmer att hon hade så mycket problem med att käka där när hon var dryga halvåret, fick kväljningar hela tiden), hon sover en lång stund efter lunch ute i vagnen och somnar bra på kvällen i eget rum. Vaknar vid typ 5-5.30 och då kan man gå in och lägga sig på madrassen i hennes rum, och då somnar hon om en timme. Blir jätteglad när hon ser någon hon känner, sätter sig gärna hos andra vuxna och kanske lite extra mycket hos sin farmor som är mycket förtjust i.

Det är så svårt att beskriva, men hon är en riktig spjuver och buse. Älskar när man skrattar åt henne. Ger världens gosigaste kramar, älskar att bygga duplo, läsa böcker och dansa till musik.

Och som hon är älskad. Av människor runt omkring henne, och allra mest av trion som bor med henne. Signe, vår Signe. Du gör mig gråhårig i förtid, men jag kan inte tänka mig något bättre än att få älska dig för resten av mitt liv.

25 jan

Louies dop

Vi har just myst ner oss i soffan framför veckans avsnitt av Sveriges Mästerkock, efter spontan tacomiddag med vänner och barn – och jag myyyser av det samt att vi har fått vara på såå fint dop idag. För lilla Louie! Min yngsta broder Viktors barn.

Jag vet inte varför jag tyckte det var lite extra mysigt, kanske för att Signe sov under både ceremoni och lunch (hehe, jamen man får ju onekligen lite bättre fokus då) och så för att Viktor för första gången vågade sjunga framför folk, tillsammans med pappa men också själv vissa stycken. Stort ju! Han har alltid sjungit mycket hemma och trots att pappa har stått på scen och sjungit typ hela våra liv så har det för båda bröderna suttit väldigt långt inne att våga sjunga framför andra. Så, inte annat än att man blev lite rörd. Sedan hade de så väldigt fina röster ihop eftersom de har ganska lika röster, så det lät jättebra. En parentes, men som storasyster är det som att småbröderna bara behöver göra något litet extra för att man direkt ska pysa upp av stolthet. Känner ni andra storasyskon igen er?? Pågår detta livet ut?

Sarita och Viktor hade i alla fall ordnat så fint med tomatsoppa och tillbehör, och sedan var det tårta och mingel med släktingarna. Och Louie var som vanligt gulligaste barnet i sikte.

Tack för ett underbart dop!

20 jan

Att njuta av vardag

Nu har vardagen rullat igång, och på dagarna är vi alla på våra egna håll. Inskolningen med Signe gick kanonbra första veckan, sedan fick hon ett par dagars ledsen-lämning, men idag gick det bra igen. Skönt! De går ju inte på samma förskola eftersom S inte fick plats nu efter jul, annars hade det nog varit nemas problemas, om storasyster också hade varit där vid lämning.

Jag kan verkligen njuta av vardag, av det lilla som är så fint med den. Jag känner mig tillfreds på morgonen när vi kommer oss iväg allihopa med dagens olika packningar redo, när vi har våra egna sammanhang där vi trivs, jag känner sådan fröjd sedan på eftermiddagen när jag får hämta och samla in min klan igen, äta middag och prata om dagen. Jag myser när jag på tisdagseftermiddagen vet att jag ska få vara ledig med tjejerna dagen efter, och jag njuter verkligen på kvällen när båda barnen sover tryggt i sina sängar och jag och Jakob kurar ihop oss i soffan. Njuter av att energin är tillbaka efter graviditet och amning, att jag känner igen mig själv igen. Att jag är kär i Jakob, och han i mig.

Jag är också så tacksam för att vi har så mycket roligt som händer nu framöver med dop, kalas (en viss person har ju exempelvis börjat planera sin 30-årsfest i mars), bröllop, familjeläger, och att vi har människor runt omkring oss som vi är bra på att träffa även vardagskvällar. Äta middagar, ha julgransplundring med och dansa med barnen (som vi blev bjudna till förra tisdagen), träffas och fika någonstans.

Jag förstår att folk kan ha stora drömmar, fantisera om det som komma skall eller det som inte finns inom räckhåll. Men jag, jag är så tillfreds med pärlbandet av fina dagar tillsammans, där vi är friska och inte har något stort som gnager eller ger ångest. Det är fint att vi har det så. Och att jag har vett att uppskatta det.

6 jan

Göra eget dockhus

Jag har ju glömt visa hur dockhuset till den nyinflyttade musfamiljen blev! Åh vilket roligt höstpyssel det var. Kan man pyssla med ett nyss dockhus varje höst, månntro?

Själva huset hittade jag på Blocket för ett par hundralappar, och det var tyvärr i rätt dåligt skick. Mycket gammalt lim som satt fast på väggar och golv, men jag försökte slipa upp det bäst jag kunde och sedan hjälpte Jakob mig med att såga ut fler fönster. Sedan helmålade jag det i ljusgrått ett par varv.

Jag var förbi målarbutiken och fick ett par gamla tapetrullar som jag använde till bakväggen, och sedan blev jag Traderanörd och bevakade olika små möbler (som dock inte kunde vara Lundby-små eftersom mössen är större än dockorna), så jag hittade en liten soffgrupp och några matstolar som jag köpte på rea.

Sedan har jag sytt! En liten leksäck, sackosäck, gjort en säng (som bara är en träkloss med sytt överdrag), sytt mattor, kuddar, madrasser. Pysslat ihop vimplar, gjort små monsteror av markeringstejp och ståltråd som jag klippt och målat, limmat ihop korgar av hampasnöre med hjälp av limpistol (ja, jag brände mig många gånger). Byggt en liten gunga och en liten knoppbräda.

Den gulliga tröjan hittade jag på julmarknad. Passar perfekt till mössen.

Och sedan köpte jag både musfamiljen (som var helt omöjlig att hitta begagnat) med mamma mus, pappa mus, lillasyster mus och en bebismus i liten korg från Maileg. Storasyster mus hade vi hemma. Jag köpte även dubbelsäng och spjälsängen från Maileg.

Sedan, det som verkligen var pricken över i:et – lamporna! Fick tips om batteridrivna självhäftande lampor (ej samarbete) som man bara klistrar i taket, och de kan tändas och släckas både genom en liten fjärrkontroll och genom att bara trycka på lampan (så att Edith kan släcka själv i de olika rummen). Det går också att dimra och ställa in ljuset kallt och varmt. Otroligt bra med andra ord! Nu kan jag inte säga om de håller i all evighet men det kanske man inte kan förvänta sig av det priset heller… Jag tyckte de såg lite trista ut så jag satte en krage runt omkring dem med häftmassa och duttade fast små bollar av silkespapper, bara för att få dem att se lite mer ut som lampskärmar.

Riktigt mysigt att få ställa in det i hennes rum och göra i ordning! Det var en mycket nöjd dam som hittade ett färdiginrett hus till sin lilla musfamilj.

5 jan

Jullovet fortsätter

Vi har så väldigt mycket jullov i huvudet nu. När man är ledig såhär länge så hinner man ju verkligen få en härlig ”lunk” med utomhuslek, enkel lunch, eftermiddagsmys, och kvällsaktivitet. Vi åker omkring på olika kalasfiranden, badar i badhuset, är någon sväng på stan, har varit på bio och vi har spelkvällar. Efter en höst med många hemmaläggningar så har barnen nu somnat borta typ hela tiden. Ofta går det jättebra men senaste dagarna har man ändå märkt en riktig ”efter högtiderna-dipp” i trötthetsnivå och nu känns det som att man skulle behöva sova i veckor. Ikväll ska vi också iväg men det kommer bli skönt med några vanliga hemmakvällar framöver där barnen får somna i sina egna sängar.

Det känns väldigt bra att vi har en till jullovsvecka där vi kan hinna ikapp lite, göra nya matlistor för sex veckor (höstens behöver uppdateras), vända tillbaka dygnet, tvätta bort allt som samlats, städa bort julen osv. Just det här med att städa bort julen känner jag mindre stress med än någonsin. Jag vet att jag tycker det är härligt sedan också men jag har verkligen njutit av att bara fortsätta vara i julbubblan även efter julhelgen. Fortsätta tända ljus och lyssna på julig jazzmusik i bakgrunden. Och liksom låta julkänslan sakta klinga av istället för att bara kasta in tulpanerna på matbordet. Tiden går liksom ändå så fort så jag vill bara låta allt vara kvar. Men nåja, nu till helgen innan vardagen är tillbaka på allvar så är det väl rimligt att städa undan ändå.

Och just ja, sedan ska vi ju hinna skola in Signe på förskolan också! Åh, det är alltid med en liten tagg i hjärtat som man skolar in. Ångrar mig alltid lite och tänker att hon borde fått vara hemma ännu längre. Men, jag är väldigt tacksam att få fortsätta vara lediga med dem en dag i veckan och så lite kortare dagar i övrigt. Och blir det som med Edith så trivdes hon ju jättebra på förskolan så jag hoppas det blir samma nu. Men ändå. Att se sin lilla bebis knodda iväg i sin overall på den stora gården och tänka att hon ska vara med andra människor större delen av dagen. Kanske måste gå ner lite mer i tid till hösten igen och få vara hemma med dem ännu mer.

Det här blev ett rörigt inlägg haha, jag avslutar med några samlade mobilbilder (men nu har jag i alla fall ny telefon!). Hoppas ni har det bra, sista dagarna (kanske?) på jullovet!

5 jan

Nyårsafton

Ett nytt år! Nyårsafton har passerat och vi hade en riktigt trevlig dag. Först pulka och grillning i Häggbomsbacken:

Sedan en lugn eftermiddag med bokläsning (eftersom Jakob och Edith var kvar i backen medan jag åkte hem och la Signe), och till sist kvällsfeatligheterna där vi fick glida in till färdigordnat party. Otroligt!

Tjejerna skötte sig fem plus, lekte fram till sovning och somnade lätt och enkelt och sov sedan hela kvällen. Vaknade inte ens av fyrverkerierna. Och vi åt otroligt god mat och fick vara med i lekar. Precis en nyårsafton i min smak!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)