30 nov

Julkalender

Det var som att jag alldeles hade glömt bort att jag ju gjorde Kajsons julkalender (en superduktig bröllopskoordinator vars blogg jag följer sedan många år) här på bloggen förra året, och plötsligt kände jag att det kanske kunde vara kul att göra årets kalender också? Om inte annat tycker jag själv att det är trevligt att få läsa lite extra mycket blogginlägg under december.

Så, jag tänker att imorgon kör jag igång!

Nu börjar årets mysigaste period! 

27 nov

Kranskurs och skav

Det där jag skrev igår? Ah, glöm det. Haha idag har bara varit en enda lång dag av skav. Sådär att det är småsaker som gnager i en, hur sa jag till den och den, dåligt samvete, funderingar, hann bli jättearg på E som tjorvade med kläderna och S har gnällt mer än vanligt. Jag och Jakob har hunnit tjafsa också. Om en amaryllis (fråga inte). Härligt va? Inte mycket som pirrar av lycka idag inte.

Om mitt plötsligt helt annorlunda humör är hormonellt? Jajjebus (är inte det ett bra ord förresten?), det är verkligen orättvist med de här hjärnspökena som dyker upp ett par dagar varje månad. Plötsligt är man sämst själv och samtidigt också småirriterad på allt och alla.

Dagens höjdpunkt var ändå att nu på kvällen få åka iväg på kranskurs på Pensionatet. Så oootroligt mysigt! Glögg, bullar, kransar med massor material, och sedan julshoppade jag en del julklappar.

Perfekt julstämningshöjare och nu har jag till och med tagit fram lite jul hemma också! Nu står vi ut ett par dagar och sedan ska jag komma ut ur irritationsbubblan och säga: Välkommen december!

26 nov

Lycklig nu

Vet ni vad jag har tänkt på senaste dagarna? Jo, att jag känner sådan balans och lycka i livet just nu. Jamen det kan man väl få skriva utan att någon ska tycka att man är en präktig skrytpelle?? Jag tänker att vi människor kanske har blivit lite bättre på att ”stanna upp och tänka på hur vi mår”, men då känns det ofta som att det är i syfte att hitta något som skaver, bromsa om man är stressad eller söka hjälp om man mår dåligt.

Och missförstå mig inte, det är ju jättebra! Men – jag försöker ändå att även aktivt tänka på hur lycklig jag är de stunder där livet bara är i harmoni. Inga moln på himlen. Det är ändå inte ofta alla de här bitarna faller på plats samtidigt.

För mig är det en blandning av:

Jobba utan dåligt samvete. För mig innebär balansen att jag får jobba med ett jobb jag gillar och där jag får stimulans. Samtidigt har Jakob varit hemma med barnen och gjort mysiga saker, och jag slipper alltså ångest över att de ska vara på förskolan långa dagar eller stress över eventuell vabb och annat.

Deltid. Jag har däremot inte jobbat heltid (det skulle jag tycka var för mycket just nu), så jag har lite kortare dagar och vi får alltid en dag extra helg.

Städning. Extradagen har gjort att vi har kunnat lägga lite mer tid på att röja upp hemma, och det om något ger mig frid.

Föräldraledig pappa. Att Jakob är hemma gör också att förståelsen för varandra har ökat och vi har inte bråkat en enda gång sedan han gick på ledighet tror jag. Han är mindre stressad och mer närvarande, och jag är inte bitter över att jag har behövt dra större lass hemma och med barnen. Vi är ett kanonteam just nu och då blir vi också mer kära i varandra!

Barnen. Barnen känns harmoniska. Ingen utbrottsperiod för någon av dem, de roas av varandra och är roliga att hitta på saker med. Och supergulliga. /objektiv mamma

Energi. Jag har energi och kreativitet igen, efter en lång period av graviditet, amning och sömnlöshet.

Tjejsnack. Jag får tid med tjejkompisarna minst varannan vecka på juntan, där vi får prata igenom allt man går och tänker på. Sedan är vi ett gäng som är duktiga på att boka in pysselstunder, julfrukost osv.

Vänner. Vi har matlag och hemgrupp med olika vänner inplanerat på regelbunden basis så att man får roliga saker i vardagen och påfyllt vänner-konto.

Familj. Träffar våra respektive familjer ofta, och är tacksamma över att de relationerna alltid är så konfliktlösa och kärleksfulla.

Hemmet. Trivs bra i huset och tycker att det äntligen är bra belysning överallt, färdigrenoverat i de utrymmena vi använder mest. Att tänka på framtida projekt är mer inspirerande än betungande.

Ingen tandvärk. Jamen på allvar, att jag inte har haft något hål de senaste två åren och sluppit tandvärk och dyra undersökningar är verkligen ett stort moln mindre på min himmel.

 

Och ja, jag är ödmjuk inför att saker kan ändras över en dag. Det kommer också komma perioder när man inte är kär, känner sig som en urusel mamma eller gruvar för att gå till jobbet. Men det gör anledningen att vara tacksam just nu bara ännu större!

25 nov

20 frågor

1. Vilken var den sista maten du åt?

Svärmor Lottas otroliga lasagne.

2. Sover du med strumpor på?

Aldrig i livet. Tycker spontant det känns riktigt obehagligt. Vill ha det svalt och skönt när jag sover!

3. Värsta fysiska smärta du någonsin haft?

Förvärkar (ja, de var faktiskt värre än krystvärkarna) och när barnmorskan sköt in kvaddlar i ryggen. Fy fasen alltså, skulle hellre föda barn tre gånger till än att behöva uppleva den minuten igen.

4. Favoritställe du någonsin varit på?

Spontant vill jag säga ”hemma” och då syftar jag egentligen både till barndomshem och mina vuxen-hem, men som plats på jorden så tycker jag USA och San Francisco var otroligt häftig upplevelse. Det är enda stället jag just nu kan känna att jag hade velat prova bo på!

5. Hur länge var du uppe igår kväll?

Ja, typ elva som är någon form av standard.

6. Om du kunde flytta någon annan stans, var skulle det vara?

Som sagt, San Francisco. Men bara ett halvår eller så, trivs hemskandes bra här uppe i norra Sverige.

7. Vilken är din favoritsport?

Här svarar jag ”längdskidor” bara för att jag tycker det är så mysigt att ha på det förmiddagarna under vårvintern. I övrigt har jag för länge sedan accepterat att jag inte är någon ”sportare”. Sport på tv har i stort sett en obefintlig roll här hemma.

8. När grät du senast?

Kan det ha varit senaste gången jag och Jakob diskuterade fallet ”Virtanen och Cissi Wallin”? Aldrig har vi varit så långt ifrån varandra i åsikt.

9. Vem tog din profilbild?

Jag själv, jajjebus. En klassisk selfie!

10. Två av dina favoritfilmer?

Okej, här blir det svar efter humör med The Greatest Showman (otroligt musik) och alla Harry Potter typ. Älskar ju i regel musikaler. Grovt underskattad genre, om du frågar mig.

11. Vilken är din favoritsäsong?

Hösten ändå. Älskar alltid inledningen av hösten och känslan av ro och mys i kroppen som infinner sig då.

12. Om du kunde ha någon karriär vad skulle det vara?

Ja alltså den jag har nu är ju mitt alternativ ett, men om jag skulle byta…. Egenföretagande designer? Får man välja det?

13. Vilken var den senaste boken du läste?

Jag har just börjat med en ny serie för mig, så jag läste just ut Ninni Schulmans ”Flickan med snö i håret” och nu har jag påbörjat andra boken ”Pojken som slutade gråta”. Är inne i ett deckar-il, men tror snart jag ska göra plats för någon ny jul-pocket!

14. Om du kunde prata med någon just nu vem skulle det vara?

Michelle Obama kanske? Min senaste idol.

15. Har du ett bra inflytande på andra människor?

Usch, frågor om hur jag är som person ger mig alltid ångest eftersom jag plötsligt blir så oerhört självkritisk men njae, varken eller är min spontana tanke. Eller såhär, jag har förhoppningsvis inte haft dåligt inflytande på folk generellt men inte heller bättre inflytande än någon annan.

16. Hör ananas hemma på en pizza?

Ab-so-lut. Helst också banan. Älskar frukt i mat. Älskar alltid frukt.

17. Du har fjärrkontrollen, vilken show är på?

Nu senast, Älska mig med Josephine Bornebusch. Otrolig dramaserie på viaplay i sex delar.

18. En person som inspirerar dig?

Min mormor, som alltid är redo att bjuda in människor, hjälpa till och sätta andra före sig själv.

19. Vad är den senaste konserten du gick på?

Hjälp, minns typ inte. Eller ja, räknas sommarens konsert med Gyllene tider som vi hörde hela vägen över havet till ut på stugan?

20. Favoritmat?

Frukost i alla former.

24 nov

Bertils dop

Söndagkväll och vi har haft en riktigt mysig helg med fredagsmiddag hos oss med kompisar, lördag åkte jag och Edith på en PMU-tur där jag lyckades hitta flera klädesfynd till mig själv! Otroligt! Bland annat ett par svarta vida byxor som satt som en smäck. Otroligt tillfredsställande att hitta nya favoriter för sammanlagda summan av typ 90 kronor.

Efter det var det sedan dags för dop, lille Bertil skulle döpas! Det blev som vanligt en rörande, glad, högljudd och hjärtlig tillställning. Fascineras alltid över mängden barn haha. Det är som att jag tittar runt på de jämnåriga och tänker: har vi gjort alla de här?

Hur som helst, tack för att vi fick vara med på ditt dop Bertil!

Idag har vi haft medlemsfrukost i Tallhedskyrkan, och sedan susade vi till Arnemark och Jakobs föräldrar där vi: Blev bjudna på mat. Fick saffranskaka. Fick sova skavfötters i kökssoffan medan farmor och farfar lekte med barnen. Vad mer kan man begära av en söndagseftermiddag?

24 nov

En vecka av firande

Haha det här inlägget hade jag tydligen aldrig publicerat, men det skrevs i alla fall för en hel vecka sedan och ah – ni får det nu istället. Jakob har alltså fyllt år och vi hade en mysig födelsedag!!

Wow. Vilken vecka vi har haft, jag känner mig helt slut idag haha. Jakob fyller ju inte mindre än trettio år imorgon, och jag har haft nedräkningsöverraskningar hela veckan med små grejer varje dag (högt och lågt, en dag var det ”Sovmorgon. Imorgon.” hehe).

Allt har ju varit mer eller mindre hemligt, så jag har smusslat, planerat, ljugit och bitit mig i tungan. I fredags gick vi alltså in i någon form av crescendo och på den morgonens kort stod det att vi skulle iväg på utflykt och att vi skulle lämna barnen på eftermiddagen. Sedan har vi haft ett härligt dygn i Umeå, tillsammans med Jakobs systrar och kusiner. Ätit god mat, klättrat, bott på ett härligt hotell. En riktig par-boost, bara att åka bil tillsammans i några timmar har gjort oss fnissiga!

Sedan då på lördag eftermiddag när det var dags att åka hem så kände vi oss så nöjda, kramade hejdå till Umeå-borna och satte oss i bilen hem. Bara det att jag gjorde ett litet låtsasärende så att Umefolket hann slänga sig i bilen och komma före oss på E4:an. För, i Högsböle fick jag Jakob att svänga av tidigare än väntat och där vid Högsböles bönhus så fick han rulla in med bilen och inse att marschallerna som ledde fram till entrén berodde på honom, och väl där inne möttes han av en pyntad lokal fylld med släkt och vänner. Ett helt gäng Kiosken-pizzor, tårtor, snacks, lekar och paket senare packade vi in oss i bilen och körde hem i natten – otroligt nöjda (och för mig en stor dos lättnad) över att allt gick i lås.

Vilken härlig vecka! Så mysigt att få fira honom ordentligt. Det är han värd. Och jag fick prova på mitt roddigaste projekt hittills, hehe.

Imorgon är det den riktiga födelsedagen och vi har stillsamma frukost-på-sängen-planer, han ska få bli firad på jobbet, och sedan på kvällen blir det taco hos oss med familjerna.

Sedan då? Sedan ska jag äntligen börja frossa ordentligt i… jul! Jag ligger ju efter!!

11 nov

Brunch och vinterlek

Om jag säger: lördag förmiddag, brunch, vänner, vinterlek med korvgrillning. Känner inte du då att det låter som en novemberförmiddag som inte hade kunnat bli bättre? Jamen lite så var det i lördags.

Är så glad över våra vänner. Vi är ju ett stort ungdomsgäng som hållit ihop i massor med år, och nu när det bildas familjer så har ju umgänget liksom utkristalliserats lite och man hittar några som man umgås ännu närmare med. Och det som är så härligt är att när man har varit kompisar så många år så hinner man ju prata om det mesta. Inte bara prata, utan diskutera både högt och lågt. Det breddar mig hjärna, och det gillar jag. Att våga förändra sig är så oerhört viktigt. Både som person, i sin parrelation, som samhälle. Vi människor måste ju hela tiden bli smartare, tänker jag. Utmana oss själva. Ha någon form av terapisamtal med sig själv. Gör ni så ofta, ställer frågor till er själva i huvudet? Och inte bara fladdrar iväg med tankarna, utan sitter fokuserade och funderar. Jag övar på det, att liksom föra ”samtal i huvudet” med mig själv. Hela meningar, utan att uttala dem högt.

Okej, vet inte var det här inlägget fladdrade iväg hehe, men mest är jag nöjd över att ha kompisar som jag vågar ventilera tankar högt med. Och framför allt som bjuder en på fem plus-bruncher, hehe.

10 nov

Fars dag

Vilken fullspäckad och fin fars dag vi haft! Först började det med en sovmorgon till 7.30 när S valde att slå personligt rekord, och ja – det tackar vi ju för, bara det att det blev lite stressigt för en familj som inte behövt ställa klockan på 3,5 år hehe. Nåja, vi hann fira Jakob med paket och frukost på sängen i någorlunda lugn och ro, sedan var det vidare till gudstjänst där jag är med och håller i Skatten för barnen. Fullt hus med massor av olika åldrar, väldigt trevligt!

Direkt efteråt susade vi vidare till bror Martin där vi hade sopplunch hela familjen för att fira pappa. Signe sov i tre timmar (så exakt hela lunchen) och de övriga barnen lekte uppe på övervåningen och vi satt där plötsligt i lugn och ro och mumsade på god mat och tårta. Lyxigt!

(Alltså Louie, vad är det för GULLGULL??)

Sedan åkte vi vidare till Arnemark där vi var bjudna på middag hos svärmor och svärfar (bara det att få bli bjuden när man själv är den som uppvaktar), tillsammans med Jakobs morfar och hans systrar. Ungefär där glömde jag ta bilder men en liten bild på Lottas tårta hann jag knäppa innan den slukades ner i magen.

Nu går vi mot en spännande vecka, och jag är glad och tacksam över alla underbara pappor i min närhet! Tänk vilken tur att jag hann knipa en sådan kanonpappa till mina barn!

8 nov

Novembermys

Jag vet inte varför november fått så oförtjänt mycket skit. Jag tycker det är fridfullt med november! Inget att göra ute, bara kura inne. Bjuda över folk på middag. Lägga barnen på kvällarna och sedan krypa upp i soffan. Läsa, se serie (har lite senare än alla andra hittat Innan du dör på SVT, spännande), äta kvällsfika med Jakob. Bara vila huvudet från måsten. Man ser inte smutsen i hörnen så noga.

Det är fint! Okej, jag har tappat lite av den där piggheten jag skrev om för något tag sedan, och det kan hända att jag vill somna i soffan vissa kvällar men livet kan vara fint ändå, även om man gäspar ibland.

Vi har varit ute en sväng på förmiddagen, och jag har plockat in lite blåbärsris och grankvistar för att börja vinterbona lite inomhus. Jag har bestämt mig för att det finns vinterpynt innan julpynt, hehe. Nu sover Signe medan Jakob och Edith är i klättringshallen. Sen blir det eftermiddagsbad och musikcafé ikväll. Imorgon förmiddag ska vi mysa utomhus med hemgruppen, och på söndag är det fullt fars dag-firande.

Det var våra helgplaner det. Hoppas ni får en fin helg!

8 nov

Hemmapappan

Fredag igen! Är det inte underbart så säg? Nu har Jakob varit föräldraledig en dryg månad, och jag måste bara utvärdera det här med att han för första gången är helledig och jag är den som jobbar.

…otroligt! Är vad det är. I alla fall från min sida. Det märks att barnen har förstärkt relationen ytterligare med honom, för de har alltid varit lite mammigare periodvis men nu har åtminstone Edith en pappaperiod. Och det är så mysigt att se!

Relationen mellan oss har heller aldrig varit mer jämlik. Jamen, det är inte så konstigt när man tänker efter. Plötsligt är det ju ändå han som är ytterst insatt i barnens vardag. Var kläderna ska vara, huruvida det saknas extravantar eller om det behöver tvättas något. Han är lika intresserad som mig av att städa undan på kvällarna – för att det är han som ska börja med att göra frukosten dagen därpå. Vi mår gott i det här, med andra ord! Och ja, det kan vara tillfälligt, men jag tänker också att det gör något med en att få en naturlig känsla för att ta ansvar i hemmet och vara ”Hemmets överordnade” på något vis. Det är bra för balansen att det är jag som behöver fråga honom om saker. Att han får sina egen rutiner, som jag får rätta mig efter.

Den här hösten är verkligen en familje- och relationsinvestering. Så glad över att han tog beslutet att prova!

Okej, sedan om man får fnissa lite. Vad tror ni min rastlösa man har ersatt jobb-stimulansen med…? Något som går att göra inomhus, medan man har uppsikt över barn som leker? Jo, under de här sex veckorna har han (vad jag kan komma på just nu) gjort:

 • kalljästa frallor
 • kalljästa frallor med annat recept
 • hamburgerbröd i två olika omgångar
 • baguetter
 • croissanter från grunden
 • stor fralla
 • surdegsbröd i olika varianter
 • frukostmuffins (otroligt, tar alltid en till jobbet)
 • palt i två omgångar
 • hemmagjorda proteinbars
 • hemmagjorda snickers
 • torkat citroner

Ja, alltså bara för att nämna det som hör till köket. Helt omöjligt att inte älska den här mannen.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)