25 jan

VAB-vecka

Tillbaka till vardagen med jobb och förskola efter två dagars vab med Edith. Magsjuka. Och hur jobbigt det ändå var att kliva upp ett par gånger mitt i natten den där natten mot tisdagen för att hon kräktes, så kan jag inte låta bli att verkligen känna mig som en förälder sådana gånger. Okej, det är inte mysigt men man känner sig på något sätt ändå värdefull. Förstår ni? Ibland fattar jag ju fortfarande inte att jag är någons mamma, men där och då, när man tröstar sitt gråtande barn, spolar av, tar på ny pyjamas, bär lillkroppen och bäddar ner i ”storsängen” (våran alltså), och sedan kastar in lakan i tvättmaskinen – då är man verkligen Mamma ™. Hehe oklar analys.

Så det blev två hemmadagar för mig och Edith, Jakob skulle till Stockholm igår men planet blev inställt på grund av för mycket snö. Ja, i Stockholm alltså. *fnissar och skottar mig fram till ytterdörren* Rätt mysigt eftersom vi slapp fler kräkningar, även om man blir lite less på att vara fast hemma efter någon dag. Lilla damen gillar ju inte heller att se typ barnfilmer, så min dröm om att ”äta glass och se Disney-filmer” på sjukdagar går dessvärre sådär än så länge. Tur att hon är bra på att roa sig med att leka istället. Tack och lov har vi övriga hållit oss friska, så kvällarnas möten har kunnat bockas av och ikväll kör jag sista för den här veckan. Och Jakob och Edith åker nog till badhuset.

Sedan blir det en mysig helg med bland annat date-night! Jepp, både mor- och farföräldrar var snabba på att höra av sig efter att de hade läst inlägget (hehe, bra taktik där, ”ååååh om man bara hade lite skötning?? *hint*) så på lördagkväll blir det både mat på Tage och bio för mig och maken. Bio minns jag inte sist jag var på? Ska gå all in med popcornen. Okej, är egentligen ingen popcorn-människa men ni fattar.

Ber för övrigt om ursäkt för min bildfattiga blogg just nu. Inget försvar. Lever ett bildfattigt liv för tillfället.

23 jan

Låt oss prata vikt

Oj vad jag kan bli less på pratet om vikt. Trots att jag nu själv ska göra ett litet inlägg kring det. Det kulminerar alltid efter nyår, när allt man hör är prat om ”fem kilo upp under julen”, dieter som ska startas, nyårslöften, ”bli av med allt man moffat i sig höhö”, detoxa osv. Jag förstår att man har ett behov av att prata om sina tankar. Målen man har satt upp. Det gör ju allt och alla andra runt omkring en också. Men vet ni vad jag verkligen skulle önska? Att vi inte pratade om det. Alls. Någonsin. Att vi inte pratade om att ”de fem kilona inte aaaalls syns på dig” eller att ”men guud, du har ju blivit så smal” osv.

Jag har alltid varit rund och överviktig. Inte lidit av kraftig fetma, men alltid ”över strecket” hos sjuksköterskan (vilket i sig är rätt problematiskt, att man redan som tio år fick konstaterat att man var ”tjock”. Som om man inte visste det ändå). Men har ändå haft ett rätt okomplicerat förhållande till min kropp. Tyckt om mig själv, känt mig attraktiv och värdefull. Kunnat skämta om kroppen, bjuda på den i olika utstyrslar, mest sett den som en kropp som har fungerat och gjort sitt jobb. Sedan för några år sedan bestämde jag mig för att börja träna mer och äta bättre, för att jag var så evinnerligt trött på att sakna energi. Känna mig låg. Vilja sova. Längta efter bullar jämt. Gick som ett resultat av det ner en hel del kilon. Men inte velat skriva om det så mycket här. Inte velat att det ska vara en grej i sociala medier. Inte tagit före-och-efter-bilder. Inte redovisat siffror. Jag tyckte inte att det hade med allmänheten att göra.

Men. Men. Andra tycker ju tydligen att ens kropp har med dem att göra. Fy vad jag inte uppskattar när folk kommenterar det. Jag känner mig aldrig så billig och ovärdig som när folk ska påpeka att jag har tappat i vikt. Speciellt när det framförs som en komplimang. ”Men oj vad smal du har blivit, vad fräsch du ser ut!” (Som om jag inte gjorde det innan alltså?) Jag förstår att folk vill väl. Men det måste gå att reflektera ett till varv, för det man egentligen säger är ju bara att ”Jag gör hela tiden en bedömning av din kropp. Jag scannar av och noterar förändringar i hur du ser ut och det angår mig. Jag kommer att kommentera det när det passar mig.” Det får mig att må illa. Känslan av att andra bryr sig mer om hur jag ser ut än jag själv gör, och anser sig ha rätt att påpeka det. Och det här handlar inte ens om vänner eller folk i ens närhet, det här kan vara första bästa personen-i-kassan-på-affären, eller kollegan-från-förra-jobbet.

Och att vi ens måste prata om fina och fula kroppar.

Jag bestämde mig för att aldrig svara dessa kommenterar med ett ”Tack, vad snäll du är!”. Jag försökte istället svara neutralt i stil med att ”japp, tänk att kroppar förändras ibland” eller ”det är sånt som kan hända”. Försöka undvika att lägga någon värdering i det. Sedan pratar jag gärna mat, recept, organisering, roliga träningspass osv, men det är ju mer ett samtal som när man pratar intressen. Den här typen av kommentarer bottnar ju inte i det intresset.

Och ja, det är problematiskt. För att inte kommentera kroppar innebär ju i förlängningen också att inte berömma. Något jag mer och mer försöker bryta mig loss från, känslan av att behöva beröm för utseendet. Det är ju min känsla som räknas. Att jag känner mig välmående ikväll för att jag är lycklig, eller att jag är nöjd med att jag faktiskt både fick duscha och föna håret i fred så att jag känner mig fräsch. Jag vill inte behöva att du ska berätta det för mig, inte behöva din bekräftelse på det.

Mitt mål är att det aldrig ska pratas vikt eller finnas tjockhat i vårt hem (alltså när det skämtas om ”tjockisar”, eller kommenteras om någon på tv). Jag ska aldrig nämna viktuppgång eller viktnedgång. På mig själv eller andra. Det har vi inte precis hållit på med hittills (alltså inte innan Edith heller), men med barn känns det ännu viktigare. När jag sminkar mig så ska det heta att jag målar för att det är roligt att experimentera med färg. När vi äter grönsaker så är det för att vi får energi. När vi cyklar ner till affären istället för att ta bilen så är det för att man blir glad av att röra på sig och få frisk luft. När vi inte äter socker en tisdag så ska det vara för att man blir mosig i hjärnan. Och när vi äter socker ändå så ska vi göra det för att vi ibland gör saker bara för att det är gott och härligt.

Så hoppas jag att det kan få låta hemma hos oss.

Men man är del av sin omvärld och påverkas ju av den hela tiden, så ett steg är åtminstone att börja med att göra reflektionen kring hur man fungerar. Hur kommenterar jag andra? Och hur känner jag när jag får kommenterar – och inte får kommentarer?

22 jan

Nytt jobb

Just ja, nu ska jag berätta om mitt nya jobb! Sedan jag fick Edith så sökte jag ju tjänst i Piteå istället för i Luleå, och började jobba på en administrativ tjänst i Piteå församling. Istället för att arbeta som kommunikatör, som jag jobbade som tidigare. Jag ville nämligen gärna jobba som kommunikatör i Svenska kyrkan och i Piteå fanns det då bara två sådana tjänster. Inte så stor chans att de skulle bli vakanta direkt.

Och jag har trivts jättebra! Speciellt med arbetsplatsen och kollegorna, och har verkligen blivit väl bemött av min chef angående föräldraledigheten, deltiden, omkastande av schema, få styra ledighet på sommar och vid jul själv i stor mån. Och jag har trivts bra med arbetsuppgifterna också, men när det så i slutet av hösten kom ut en ny tjänst som kommunikatör i Hortlax församling här i Piteå så kände jag bara att den tjänsten var som gjord för mig.

Min lokala församling, få jobba som kommunikatör, till och med få starta upp kommunikatörsarbetet i en församling. Förstår ni hur mycket jobb jag kommer ha/kunna skapa mig?? Så det kändes helt magiskt roligt när jag sedan fick veta att tjänsten var min. Längtar verkligen efter att få vara kreativ igen tillsammans med arbetslaget! Kunna styra mitt arbete och skapa jobb när det är lugnt! Hämta inspiration från andra församlingar! Träffas i infonätverk, samarbeta med församlingarna i Piteå.

Men sedan var det såklart sorgligt att behöva meddela det till min nuvarande arbetsplats och jag kommer sakna dem, men jag vet att de garanterat hittar någon annan. Och de förstår ju att jag vill tillbaka till det jag utbildat mig till.

Så! Första mars börjar jag (tre månaders uppsägningstid, ni kan förstå att det är lång tid för en sådan ivrig typ som jag) och jag har så mycket jag vill dra igång med. Vilken lycka att få känna en sådan arbetsglädje!

22 jan

Helguppdatering

God morgon måndag! Eller ja, lunchtid snarare. Har med mig min bästa när-man-inte-har-lunchlåda-lunch. Tillbehör till att göra omelett! Tre ägg, och sedan de tillbehör som finns i kylen. Ibland bara någon halvskruttig tomat och en bit fetaost, idag fanns det lite tacoköttfärs från igår samt riven ost, paprika och bladspenat. Och sedan gör jag omeletten på lunchen. Knäcker ihop äggen, rör ihop dem, häller ut i stekpannan med en klick smör först. Sedan i med toppingen. Klart efter ett par minuter. Och du får känna dig som Ernst i lunchrummet.

Är för övrigt fortfarande skärrad efter att Jakob ringde imorse (jag åkte tidigare till jobbet och han skulle lämna på förskolan) och sa att Edith hade satt i halsen. Tack och lov hade hon kommit till garaget där han var och hämtade stövlar, så han såg att hon hulkade. Fingrar i halsen, upp och ner, kräktes upp det som fastnat vilket troligtvis var någon brödsmula eller någon bit tacochips som hon hittat på golvet. Ledsen och rädd efteråt, såklart, lillvännen. Och fy så fort det går! Usch, vill bara skaka av mig det, vara sjukt tacksam att allt gick bra och aldrig mer lämna henne ur sikte. Eller släppa ut henne på vägen. Eller låta henne bada. Okej, stannar där.

Har ni haft en bra helg? Vi har hunnit med tårtkalas och sedan På spåret-kväll hemma i fredags, och i lördags var det mysmorgon, besök hos mor och far och sedan tjejmiddag hos Lina. Så otroligt trevligt och mysigt! Vi var sex stycken med både ”nya” och gamla vänner så det ger liksom extra mycket att prata om. Och bara få sitta ner utan barn och bli bjuden på god mat, såå välkommet.

Sedan i söndags blev det spontan våffellunch med Hantons, Jakob åkte till Skellefteå och köpte en snöslunga (välbehövligt!), veckohandlade och jag gjorde ett städrace hemma innan vi fick besök för tacomiddag. Sedan gick jag och la mig kl 21 eftersom jag var trött och hade ont i huvudet – så otroligt skönt att vakna 6.30 och ha sovit 9,5 timmar!!

Nu räknar jag ner lite till helgen, eftersom vi har en fullspäckad vecka med något möte varje kväll, Stockholmsövernattning för Jakob, med mera. Drömmer om att boka in en datenight med Jakob till helgen, med bio och mat på Tage. Men det får vi se.

Trevlig måndag!

16 jan

Det där barnet

Det känns som att jag gärna vill ge små inblickar i hur det går för den lilla damen i huset, mest för min egen skull eftersom man så lätt glömmer de olika faserna. Det är också lätt att skriva samma hela tiden, men just nu känns det som att vi är i en fas där man får fnissa mycket åt henne och med henne. Åt uttryck som man hör att hon härmar från oss, åt när man ser att hon har tänkt hitta på något busigt, åt när hon sjunger sånger men kapar alla fraser så att det tillslut blir ”I ett hus, skogen slut, tomten, haren skuttar, knackar på hjälpa dig, skjuter handen din.”

Åt att hon när jag häromdagen sa åt henne på skarpen att om hon inte slutade dra mig i håret så fick hon minsann gå in på sitt rum (oklart hur den taktiken fungerar, men det bara kom) och hur hon glatt svarar ”Mm!” och sedan med bestämda steg går iväg till sitt rum och stänger dörren. Dörren är stängd en stund. Innan hon försiktigt kikar ut igen. ”Edi inte dra håret”. Nä, precis. ”Flåt mamma”.

Eller när hon rotar fram diverse ytterkläder och omaka vuxenskor och kör leken ”Edith ska åka iväg”. Hur man hör att hon börjar mecka i hallen för att sedan köra hela charaden ”Edi åka nu! Heddå mamma!” vinkar, springer fram och ger kram, slängpuss ”Heddå mamma!”. För att sedan försvinna runt hörnet och två sekunder senare dyka upp med glatt ett ”Edi (till)baka!!”

Nu har hon också utvecklat ett mycket starkt band till Hunden (en mjukishund som hon alltid varit lite extra förtjust i). Så pass starkt band att vi härom dagen insåg att vi nog snärjt in oss i ett hörn, vi har liksom använt hunden till att distrahera henne om det är något hon inte velat, typ ”men oj, Hunden måste också byta blöja så nu skyndar vi oss att byta” eller ”kom nu så går vi in i huset, vet du vem jag tror väntar på dig där? Hunden!” eller på kvällarna ”men vet du, jag tror Hunden blir lite ledsen ifall den måste ligga kvar i sängen själv, kan inte du tänka dig att ligga här bredvid Hunden en stund?” osv. Tills då hunduslingen var borta häromkvällen. Och vi insåg att hjälpmedlet Hunden nu hade blivit ett måste för husfriden. Nu gäller det att börja expandera till Kanin och Grisen också, tror jag. Och ni kan vara lugna, Hunden hittades tillslut. Och då garvade Edith högt av förtjusning.

Hon är också fortfarande otroligt rolig att bada med, alltså vilket blötdjur! Hon badar gärna i badkaret och allra helst att jag är med också, då är det väldigt mycket nöjt fnissande. Men sedan är ju badhuset en höjdare, där hon simmar och dyker för allt vad hon är värd. Hon går själv uppför de små rutschkanorna och vill åka mage ner (utan armpuffar, så när hon åker ner i vattnet fångar vi upp henne) och nu senast så började hon pointa med armarna ihop som när man dyker så hon blev ju helt omöjlig att fånga när hon swishade förbi som en liten hal sälunge.

Sedan går det ju inte komma ifrån att det är otroligt roligt med pratet. Nu har vi sedan länge passerat att kunna säga hur många ord hon kan säga eller hur många ord i varje mening, utan nu babblas det på i mer eller mindre obegripliga fraser. Och härmas det vi säger. Men vilket verktyg det ändå är för att kunna kommunicera! (No shit….) Nu förstår man ju oftast vad det är hon vill och vad hon tänker på. Vilken skatt!

Det känns också mer och mer som att hon faktiskt börjar bli en kompis i den bemärkelsen att man kan ha små interna stunder där bara hon och jag förstår varför vi fnissar. Som när jag håller henne i famnen framför mig, hon lindar armarna om min hals, jag lutar pannan mot hennes medan jag tittar henne i ögonen och visksjunger låten från Toystory ”Du är min bäste vän, du är min bäste vän” samtidigt som vi valsdanssnurrar runt i vardagsrummet. Då när hon börjar le och får pliriga små ögon redan när jag lägger pannan mot hennes. Hon vet vad som ska hända. I sådana stunder är det bara hon och jag mot världen.

Vad skulle jag göra utan dig, min ljuvliga lilla människa?

16 jan

Vardagens snaps

Nä ni, vilket bildfattigt liv man lever just nu, jag har ju i alla fall min Day One-app som jag försöker mobilfota till någon bild om dagen. Som för övrigt har passerat tre års användning nu! Av daglig notering. Väldigt roligt att ha, även om det inte är några djupare funderingar – men bara ha vardagslunket, vad gjorde vi egentligen olika dagar??

Jag tänkte att ni skulle få en snabb mobilbildsresumé att senaste dagarnas event.

 1. Stadslunch på Bastards med maken. Inte ofta det händer!
 2. Nostaligtripp på Edith-bilder som gjorde att jag fastnade ungefär här:
 3. Spelkväll och födelsedagsfirande för Sarita, vi spelade klassiker som TP och Jeopardy samt åt supergod mat. Fem plus! (Oklart minspel av diverse familjemedlemmar)
 4. Morgonmys med pyjamastjej och brasa.
 5. Årets första semmelbakning som jag gav mig på igårkväll. Blev skitdåligt, tackar som frågar. Bullarna blev mer som ogräddade brödfrallor och hade för mycket kardemumma som gjorde att det blev starkt. Fem minus.

Ikväll är det en helkväll, hämta Edith efter jobbet och sedan ska vi på middag hos Lina med grabbarna och fika lite tårta för att Harry har fyllt år, för att sedan susa hemåt och lägga barn och sedan ha planering för Café Tre. Trevlig tisdag på er!

9 jan

Omgjort IKEA-kök

Jullovets lilla projekt blev ju att göra om Ediths kök som hon fick i julklapp (det var planen med innan, så det var inte ett otacksamhetsryck) och det var verkligen ett perfekt projekt som jag kunde hantera helt på egen hand. Gillar inte när mina små göra-om-idéer alltid slutar med att Jakob måste blandas in på ett eller annat sätt, för att jag bara inte ids lära mig alla moment.

Men! Det här lilla klarade jag med alldeles själv. Slipa av delarna lite lätt, rolla med häftgrund, rolla med färg ett par vändor. Klart! Sedan bytte jag bara lite handtag efter någon inspirationsbild jag hade sparat, samt ställde dit lite köksiga prylar. Jakob klistrade dit en led-stripe som tänds varje gång hon rör sig vid köket, så att det lyser där under hyllan. (Jaja, där gick han in och gjorde något men det var ju på eget bevåg.) Lite inklämt där mellan byrå och säng, men så får det vara just nu.

Om hon leker med det? Väldigt mycket!

8 jan

Ljuset

Åh vad det var härligt i lördags att få städa ut julen och köpa hem tulpaner. Jag kan bara inte låta bli att gilla känslan av krisp, på samma sätt som jag gillar känslan av ”pynt och ombonat” när man får ta fram allt där i början av december. Ljusslingorna här hemma får vara kvar ett tag till, och till och med de vita fönsterstjärnorna. Jag tänkte att de passade i vintermörkret ett par veckor till.

I helgen har vi också fått ta del av ljuset som strömmat in genom de stora fönstrena och det är verkligen ljuvligt! Bara synd att det är mörkt igen vid typ 14.30…… Men för varje dag, vänner, solen kommer mer och mer!

Jag spontanknäppte ett par bilder (med bordsstök och allt, för övrigt våra nya utelampor som kommit!) men det är svårt att visa allt det ljusa.

Nu har vi startat första riktiga vardagsveckan med förskola och inga helgdagar, och det blir fullt ös med kvällsplaneringar inför vårterminen och annat. Men kylen innehåller middagarna och infarten är skottad. Så, nu håller vi bara tummarna för att det inte kommer någon mer snöstorm så ska nog det här ordna sig.

Trevlig måndag!

7 jan

Smoothie-prep

Alltså, hur mycket älskar man sig själv när man ids göra det där smarta som man sett att någon annan göra? Ganska mycket är mitt svar. Jag såg ett klipp där de förberedda materialet till härliga smoothies i små påsar som de sedan frös in – och kunde ta fram en av till varje dag, så att det gick supersnabbt att göra sig en morgonsmoothie. Och alltså, det tog bara marginellt längre tid jämfört med att bara göra en laddning, och plötsligt har jag färdiga smoothies för 12 vardagar (och hade såklart kunnat göra ännu fler). Hurra för det! Bara i med påsen, lite havremjölk och voilà. Kanske till och med lite naturell yoghurt när man ändå håller på.

Det är som att smoothie har blivit ett lite nördigt ord som man måste säga med övertydlig artikulation för att inte verka som att man säger det seriöst, men kan vi ändå inte komma överens om att det är bästa sättet att snabbt på vardagarna få i sig en nyttig och stadig frukost? Man skulle ju aldrig i livet börja gnaga i sig morötter halv sju på morgonen och plötsligt har man svept en morot i en god dryck utan att lägga någon större tankeverksamhet kring det. Två kokta ägg och ett stort glas med smoothie. Det kan jag äta exakt varje vardag.

Och nu får jag det också. Tack mig själv.

Mina tre varianter:

Exotic:

 • riven morot
 • mango
 • apelsin

Bär:

 • hallon
 • jordgubb (helst, men missade att det var slut frysta jordgubbar)
 • banan
 • broccoli

Grönt:

 • kiwi
 • ananas (helst, men tog mango nu istället)
 • spenat
 • avocado

3 jan

Osexig längtan

Jaha, och så var den härliga julledigheten över och vi har börjat jobba igen. *sorlig bakgrundsmelodi* E har lyxen att få hänga med sin lediga farmor på dagarna den här veckan, så hon har jullov lite till.

Det kändes faktiskt väldigt mostat att börja om med vardagen den här gången, gjorde det inte det? Hade kraftig söndagsångest på nyårsdagen, trots att jag ju egentligen är en vardagsjunkie. Men det kändes bara inte riktigt som att jag var klar med att vara ledig tillsammans med familjen, hehe. En vecka till ledigt hade inte gjort något. Och sedan får vi väl ändå konstatera att det just den här årstiden lätt blir det klassiska vardagssnurret, mörkt när man åker, mörkt när man kommer hem, hämta, lämna på förskola, äta middag, sova. Nästa dag. Alltid lite trött för att man aldrig får se solen. När man är ledig så hinner man i alla fall vara ute under de få timmarna med dagsljus.

Okej, nu ska jag inte ta i, just den här veckan har vi faktiskt några olika trevligheter som lyser upp i vintermörkret, nyårsdagen spenderade vi exempelvis traditionsenligt med att hyra tennishallen med släkten och avslutade med pizzahäng, och igår var det tacomiddag och tårta hos Jakobs familj tillsammans med hans släkt. Och ikväll blir det tårta hos Hanna. Ingen vecka som innehåller tårta en eller flera gånger kan bli en dålig vecka. Om du frågar mig.

För övrigt så längtar jag väldigt mycket efter helgen då jag har utlyst städhelg! Jakob tyckte det lät enormt osexigt att längta så mycket till städhelg när jag berättade det igårkväll. Men jag riktigt tvingade mig att spara julpyntet nu under nyårshelgen, bara för att jag ville dra ut på det och hinna längta lite mer efter det krispiga. Låta effekten bli ännu större. Plus att jag har varit superduktig på att blunda för stökigt hela-familjen-är-lediga-hem, vilket ju kommer göra det ännu härligare när man väl får ta tag i det.

Så, till helgen blir det till att:

 • ta bort julpynt
 • åka bort med all återvinning (kartonger, pant från helgerna osv)
 • ställa fram nya sakerna som vi fått i julklapp
 • storstäda
 • tvätta upp lakan, handdukar, myskläder osv
 • rensa vinden (efter både jul och tömma-pysselrums-insats)
 • köpa krispiga tulpaner och eukalyptus och sätta i glasvaser
 • göra veckomeny igen och storhandla (vill handla till smoothies, frukt, sallader – krisp!)

Jamen ni förstår ju, hur härligt? Hittar inget osexigt alls med den här listan.

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)