30 jun

Mot Umeå

Sådär ja, packat, städat och till och med en sväng till kyrkmarknaden med mor och far senare så sitter jag här nu i huset och påtar med det sista innan vi åker. Edith ska bara vakna och Jakob ska bara komma hem från jobbet. Det ena känner jag mig ganska säker på kommer inträffa, det andra not so much…

Sedan bär det alltså av i bil mot Umeå för en hel helg av god mat, bröllop, vänner, hotell och partid! Att vara barnfri gör att till och med en rätt dryg bilresa till Umeå känns trevlig. Bara lyssna på podcasts, prata, sova en stund, stanna och köpa godis på en mack – allt blir så enkelt. Sedan att vi kommer längta ihjäl oss efter lilla damen på söndag, det tänker jag inte på nu.

Vi fick förresten en påse med sextiotalsbarnkläder av Jakobs gammelfastrar här om dagen, haha – hur fick någon den lilla hättan att sitta kvar på sitt barn?? Otroligt fina kläder i alla fall, riktiga retroklänningar och tunikor!

Nu ska jag plocka i ordning det sista, vi hörs på söndag vänner! Trevlig helg, som min fröken Britta alltid sa sådär hurtig.

Edith 170629_2 Edith 170629_3 Edith 170629

26 jun

Att bli ur balans

Jag vet inte om antalet hormoner har ökat sedan graviditeten (alltså den med Edith, vi har ingen ny knodd på väg) eller vad det är, men jag som alltid upplevt mig själv vara ganska stabil har nu upptäckt att det är en viss typ av situationer som gör att det fullkomligt brinner av i huvudet. Alltså inte att jag är arg utåt, men de fula ord som flyger genom huvudet då (och ibland mumlas tyst för mig själv för att ge bättre tryck), det är inget jag trodde att jag var kapabel till.

Vilka är då dessa situationer undrar kanske ni? Jag kan se en gemensam nämnare. Det handlar om stunder då jag missar något eller liksom ”glömmer att tänka innan” och således blir vansinnig för att jag kunde vara så obotligt korkad. Låt mig ge er några exempel från senaste dagarna.

Exempel 1:

Vi får en fråga i spelet Besserwisser. Fyra poäng, så en riktigt viktig fråga. Frågan lyder: vad heter styckesdelen på grisen baksida lår? Vi slarvar. Tänker för kort, och tänker bort skinkan eftersom den ju logiskt även borde sitta högre upp än baksida lår. Vi svarar filé. FELFELFEL. Förlorar. *djupandas för att inte förstöra stämningen med ett ankommande utbrott*

Exempel 2:

Vi ska på kalas med lunch klockan 13. Jag har planerat, packat och fixat sådär som jag alltid gör, för att vi ska kunna åka i tid klockan 12.45 (det tar en stund att köra). Det är viktigt att vi kommer i tid för att det är mat kl 13, och för att vi har den gemensamma presenten. Vi sätter oss i bilen, allt är packat och klart, vi åker i cirka 12 minuter och är således nästan framme. Perfekt i tid. När vi upptäcker – presenten ligger kvar på hallbänken. *slår mig själv jättehårt i huvudet*

Exempel 3:

Detta hände i natt. Jakob hostade lite igårkväll. Tänkte inte mer på det. Edith vaknar typ 03.40 för sin välling. Jag vaknar först, men eftersom vi har gjort så att Jakob tar natten och jag morgonen så utesluter jag min första tanke om att bara gå upp eftersom jag ändå är vaken, utan buffar i Jakob som går upp. Det fick jag ångra. Den lilla buffen öppnar nämligen Helvetets Stora Hostport. Jag hör det redan i Ediths rum, rethostan som dundrar igång genom babyvaktens högtalare. Inser att Ediths i vanliga fall lätta omsövning är körd. Jakob kommer tillbaka till sängen. Slutar. Inte. Hosta. När jag var uppe i 38 hostningar med max fem sekunders mellanrum så slutade jag räkna. Vi är alltså hela familjen vakna 03.52 för att jag nödvändigtvis skulle väcka den hostande fadern. Här blir jag så arg på mig själv, att jag inte kunde räkna ut det innan. Varför kunde jag inte bara ta vällingen själv?? Gå upp två minuter och sedan få somna om utan krusidull? Ack och ve, varför skall min lathet straffas så grymt?

Jakob (okej, lite synd om hostaren också, men mest oss andra måste vi ju ändå enas om, vi vet ju alla att han behöver bli bättre på att hosta ordentligt så att han inte måste hosta så ofta…..) såg det problematiska i situationen och tog sitt täcke och åkte upp på vindan. Där finns det faktiskt en extra madrass, den kan han gott hosta på. Edith kunde således somna direkt, jag likaså. Slutet gott, allting gott! Ja, det kanske inte är något som hostaren skulle hålla med om, eftersom han enligt egen utsago låg vaken en timme på vindan innan han somnade om.

Men det är ju ingenting någon kan bekräfta eller dementera precis. Vi andra sov ju då.

25 jun

Midsommarhelg

Söndagkväll och vi får återigen landa i soffan efter en härlig midsommarhelg. Väldigt tacksam över en åtminstone regnfri midsommarafton (även om det var ruggigt kallt) och härligt sällskap! Ni vet ju att jag älskar traditioner, så i vanlig ordning hängde vi hos kusinerna med det vanliga midsommargänget som i år var typ 35 pers. Otroligt mysigt!

Vi hann med femkamp, questroom som Jakob, Niclas och Johan hade ordnat i en lada, buffémat, efterrätt, spabadande, brännboll, sångstund, osv. Ingen midsommarstång i år, men vet ni – man kan inte hinna allt här i världen. Dagen gick så väldans fort ändå.

Övriga helgen har vi bara fortsatt att hänga där, med spel, rester, mer bad, och idag var det den traditionsenliga midsommarpizzakvällen. Vi har också tagit mycket långa mornar eftersom det har blivit sena kvällar och Edith har envisats med att vakna strax efter sex varje morgon. Vi har alltså tagit varsin morgon, och sedan har den som stigit upp fortsatt sova när Edith tagit sin första sovstund där vid 9. Vilket innebar, och hör nu här, att jag sov till 10.30 idag. Förstår ni hur ovanligt detta är!?! Jag skulle vilja hävda att det är flera år sedan, alltså långt innan Edith. Då sov jag nämligen väldigt sällan länge, jag brukade ha 9 som någon slags maxgräns på helgerna. Gillar ju inte att sova bort förmiddagarna *bästa tiden på dagen*.

Okej, med den superintressanta informationen noterad så hoppas jag att ni också har haft en fin helg. Nu kör vi sista vanliga arbetsveckan innan vi till helgen åker på bröllop i Umeå! Vi har till och med hunnit storstäda under förmiddagen idag, samt veckohandlat. Vilken grej. Får nästan gåshud av välbehag. (Obs. Ej ett skoj.)

Midsommar 2017_1 Midsommar 2017_3 Midsommar 2017_5 Midsommar 2017_8 Midsommar 2017_10 Midsommar 2017_14 Midsommar 2017_15 Midsommar 2017_17 Midsommar 2017_19 Midsommar 2017_25 Midsommar 2017_26 Midsommar 2017_27 Midsommar 2017_32 Midsommar 2017_33 Midsommar 2017_37 Midsommar 2017_38 Midsommar 2017_39 Midsommar 2017_42 Midsommar 2017_44 Midsommar 2017_46 Midsommar 2017_47 Midsommar 2017_49

 

19 jun

Studentkalas

Eftersom sommaren liksom kom typ fyra veckor senare än vanligt så var man ju nästan i chock över att det plötsligt var studentvecka förra veckan. Och lite märkligt kändes det när man tänkte på att det här var sista studenten i släkten på länge! Nu har vi haft studentkalas varje år i många år – och om sex år är det dags för den sista kusinen att gå ut. Sex år! Tänk vad som kommer hinna med gänget innan dess, haha. Barn? Respektives? Ålder!? Då är jag alltså 33 år, hahahah. Sjukt ändå.

I år var det alltså Jakobs kusin Elsa som tog studenten, och vi bjöds på härligt väder, god mat och god efterrätt. Allt man önskar!

I veckan är det lite fix och trix som står på schemat, innan vi laddar för midsommarhelg. Sedan går Jakob på sju veckors semester! Sommar vänner, sommar!

Elsas student_2 Elsas student_3 Elsas student_4 Elsas student_5 Elsas student_6 Elsas student_7 Elsas student_8 Elsas student_9 Elsas student_10 Elsas student_11 Elsas student_12

18 jun

Emmas möhippa

Hjälp vilken välfylld vecka som just har passerat! Fullt upp med aktiviteter, men de flesta riktigt trevliga. Bland annat har det planerats och fixats kring Emmas möhippa som vi hade igår! Otroligt trevlig dag, framför allt för att det var med ett gäng som jag träffar för sällan. Skrattade så jag fick ont i magen. Och blivande bruden verkade också nöjd!

Temat för dagen var ”Emma 15 år” så vi väckte henne på sängen med födelsedagssång och presenter i föräldrahemmet där hon trodde det skulle vara arbetshelg. Sedan hade vi dukat upp go´frukost på gården utanför, innan hon blev upphämtad med bil av sin gamla 15-årsflamma. Hahaha alltså den minen när hon insåg vem det var! Sedan följde en hel dag av uppdrag på stan, glass, moppekörkort, nationalsången med flöjt på fotbollsmatch, flyboard, middag på stugan osv.

Idag vaknade jag sjuk (vem har ens feber som vuxen??) och har sovit mig igenom dagen. Otroligt trött, men vet inte vad som är sjukdom och vad som är dagen-efter-trött.

Tack för en otroligt rolig dag! Nu laddar vi för bröllopet om ett par veckor!

Emmas mohippa_1 Emmas mohippa_2 Emmas mohippa_3 Emmas mohippa_4 Emmas mohippa_5 Emmas mohippa_6 Emmas mohippa_7 Emmas mohippa_9 Emmas mohippa_12 Emmas mohippa_15 Emmas mohippa_16 Emmas mohippa_17 Emmas mohippa_18 Emmas mohippa_19 Emmas mohippa_20 Emmas mohippa_22 Emmas mohippa_24 Emmas mohippa_25

10 jun

Ciabattabröd

Eller egentligen kanske ”bröd med ciabatakaraktär”. Men här har ni ett tips till helgfrukosten! Otroligt goda! Jag fick receptet av min kollega Anette som bjöd oss på dessa, och jag ju bara tvungen att prova häromdagen. De var faktiskt överkomligt enkla att göra, är ju annars rätt rädd för jästdegar som ni vet, hehe. Degen gick på ett ögonblick att vispa ihop så det gjorde jag direkt när vi vaknade (alldeles för tidigt den dagen), och sedan får man glömma bort degen ett par timmar med jäsning och sedan ska de bara bakas ut och in i ugnen. Enda minuset är den kladdiga degen som är lite svår att hantera, men då blir de också superfluffiga.

Här kommer i alla fall receptet!

Du behöver:

 • 6 dl vatten (eller 5 dl vatten och 1 dl mjölk)
 • 1/2 pkt jäst
 • 2 tsk salt
 • 1 rågad msk honung
 • 12 1/2 dl vetemjöl special

Gör såhär:

 1. Värm vatten (och mjölk) till ljummen temperatur.
 2. Smula ner jästen i blandningen, och blanda i salt och honung.
 3. Tillsätt degen och låt köksassistenten knåda ihop tills blandningen är slät.
 4. Låt jäsa 1,5-2 timmar under duk.
 5. Häll ut degen på mjölat bord och snedskär bitar så att bröden blir lite ovala. Det är inte så noga, men det är viktigt att inte knåda degen för mycket så att luftbubblorna försvinner.
 6. Grädda direkt i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter. De ska få lite färg.
 7. Klara! Godast att äta samma dag men går såklart bra att frysa in också.

Ciabatabröd_1 Ciabatabröd

9 jun

Nationaldagen

Just ja, vi har ju inte nämnt nationaldagen. Vad gjorde ni i finvädret (förutsatt att ni bor i Norrbotten kanske)?

Egentligen har vi ju våran tradition i Badhusparken, både från 2014 och 2016, men i år blev det lite annorlunda eftersom vi hade terminsavslutning med EFS. Mysigt det också! Vi slöt upp med hela familjen och hängde vid vallsberget ett par timmar, åt matsäck, och en del gick tipsrunda och upp på berget.

Nationaldagen 2017_1 Nationaldagen 2017_2 Nationaldagen 2017_3 Nationaldagen 2017

Jag måste förresten apropå ingenting säga att jag var ute och sprang med Hanna igårkväll och sprang för första gången på elljusspåren bakom vårt hus. Vilken grej! Så härligt med mjukt underlag, lite utmanade backar (okej, inte nu ”sååå härligt” men lite utmanande), sommarkvällsvärme och solnedgång. Så nära hem också! Det är bara synd att jag tycker det är lite obehagligt att springa själv i skogen, vet inte vad jag är mest rädd för – björnar eller mördare, men oavsett så ska jag försöka överkomma detta så att jag kan utnyttja skogen till fullo. Vi har ju nämligen sommarens lopp nummer 2 på söndag, tjejjoggen i Sjulsmark där vi har ett lag anmält, men eftersom jag har låtit hälsenorna läka sedan Starloppet så har jag ju bara hunnit spring ett par gånger nu och är ju typ tillbaka på noll. Känns det som i alla fall. Kuuuul. Tur att man får en picknickkorg på söndag. Det får bli min målbild.

9 jun

Pallkragar

Det kanske inte är vår rimligaste prioritering, men när vi fick en bunt med virke från en kompis så kunde vi inte låta bli. Vi vill ha ett par pallkragar! Sagt och gjort, på ett par dagar så byggde Jakob dem, jag målade med utomhusfärg från Rusta och sedan handlade vi en hel bunt med ätbara tingest på en handelsträdgård. Mycket nöjd!

Och nej, vi ställde inte undan dem i något hörn av tomten, de står nästintill på parkettplats utanför vardagsrumsfönstret! Jamen de är ju så trevliga att titta på. Och ska undertecknad någonsin komma på att vattna så måste jag ha dem i synfältet hela tiden.

Det är inte precis någon självförsörjande årsförbrukning vi har dragit igång, utan mer lite trevligt salladsvirke. Sedan är ju förstås tanken att vi egentligen ska driva upp egna plantor (både för plånbok och rolighet), men det kändes lite sent att börja med det såhär i mitten av juni… Så i år blev den färdig direkt, haha.

Vad har vi då planterat? Jo. I ena pallkragen finns smultron och jordgubbar. Jag menar, det skulle man ju kunna ha flera pallkragar med. I den andra har vi satt sötpotatis (spännande!), två olika sorters sallad, sockerärtor, samt lite kryddor som citronmeliss, koriander, oregano och basilika. En nätt liten upplaga med andra ord!

Sedan har vi också fått rabarber (wohooo!!) av svärföräldrarna och i bästa fall skulle jag under sommaren vilja hinna plantera både hallonbuske och vinbärsbuske. Och tomatplantor, paprika och chili i mitt osynliga växthus. Men jag vet, med buskarna borde vi egentligen avvakta tills vi vet hur vi vill ha övriga trädgården….. Menmenmen.

Den unga damen var i alla fall mycket intresserad. Av jorden. Alltså. Det var ett evigt krafsande i våra nya planteringar.

Pallkragar 2017_1 Pallkragar 2017_2 Pallkragar 2017_3 Pallkragar 2017_4 Pallkragar 2017_5 Pallkragar 2017_6 Pallkragar 2017_7 Pallkragar 2017_9 Pallkragar 2017

8 jun

Snaps från vardagen

Juni! Värme! Ledig! Hjälp vad tiden susar iväg. Dagarna är liksom fulltecknade och jag hinner aldrig sätta mig vid datorn. Jobbat är också fulltecknat (vilket är jättekul), men sen vill man både hinna ikapp hemma och hinna mysa när man är ledig tors-fre. 

Sedan har vi ju byggt pallkragar! Men mer om det strax.

Jag har också massa reflektionsinlägg som bara påbörjas men som aldrig slutförs….. 

Just hemkommen från en stadstur på stan, där vi har köpt lite solskyddsfaktor, något nytt sommarplagg till Edith samt ätit lunch med mamma. Mysigt! Tänkte i alla fall att ni ska få några mobilbilder från senaste dagarnas bravader:

Vi har hängt hos mormor med Elin, Turid och Ralf.


Vi har skött gose-Herman.


Vi har ätit middag med vänner i olika omgångar.


Vi har myst i solen, med morbror Viktor bland annat.


Och modern har haft magisk solnedgångskväll med tjejerna!

Och imorgon släpps Orange is the new black. Ändå!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)