Vad skriver jag på nu?

Just nu skriver jag på ett manus med arbetstitel: hjärta&taggtråd. Genre är svårt att säga, men boken känns som en skönlitterär bok med potential att passa som föremål för ett litteraturseminarium på socionomutbildningen. Det var några år sedan jag tog min examen och det här bokprojektet liknar inte alls det jag skrivit innan (eller ens tänkt att jag vill och ska skriva om). Men kanske återvänder jag i detta fallet till mina socionomrötter.

Egentligen var jag halvvägs i ett annat bokprojekt när idén till den här boken kom. I vanliga fall skriver jag ner mina bokidéer i ett dokument och sparar så jag kan återgå och bli färdig med det jag håller på med. Men den här idén gav sig inte. Det är hittills den mest påtagliga inspirationen för en bok som någonsin kommit till mig. På ett spöklikt sätt dök en kvinna upp och satte sig tätt intill mig och började berätta sin historia. Inte presenterade hon sig heller (mina bokidéer brukar komma i form av en karaktär som har berättelse hon vill ha berättad, men de brukar alltid presentera sig!) Allt detta är helt klart i min fantasi, jag är inte tokig, än, fast i början sneglade jag över min högra axel för att förvissa mig om att karaktären verkligen inte satt där.

Detta var i september och jag kunde inte ignorera kvinnas intensiva närvaro eller hennes berättelse. Allt annat fick pausa och det var bara att börja skriva. Jag var också rädd för att hon skulle ge sig av om jag inte tog fatt i berättelsen med en gång. På två månader har jag nu ”skrivit ur mig” berättelsen. Det blev ungefär 15 tusen ord. Då har jag början, mitt och slut. Ett grovt utkast. Eller ett skelett kanske man kan säga. Nu påbörjar jag arbete med att fylla ut. Lägga kött och fett på benen.

Jag känner att manuset ska vara ganska kort. Kanske 40-43 tusen ord. OM jag kan få 15 tusen ord att bli 40 tusen det vill säga. Alla berättelser är kanske inte ämnade att bli romaner… vi får se.

Förresten, hur långt ska ett manus vara för att betecknas som ”bok” och inte novell? Måste undersöka saken och återkommer med detta. Om inte det är någon där ute som vet?

2 reaktioner på ”Vad skriver jag på nu?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *