Skriva om

Att skriva är till stor del, kanske den största delen, att ta steg tillbaka och reflektera, analysera och skriva om. Novellen som nu äntligen är inskickad (till Semics deckarnovelltävling) har jobbats igenom en sådär 20 gånger, kanske mer. Storyn, händelseförloppet, är detsamma, men vilken skillnad, både språktekniskt, kvalité, djup, och engagemang, berättelsen får när texten skrivs om och om och om igen.

Man kanske inte tror det, att flytta ett stycke, en mening, punkt och kommatecken, utveckla en känsla/monolog/scen samt stryka och skriva om, gör så stor skillnad, men det gör det 🙂

Tyvärr tycker jag detta är det tråkigaste, och mest arbetskrävande i skrivprocessen. Jag ”fri-skriver” mycket (är säkert den mest ostrukturerade hobby-författaren i världen), älskar när det flödar och skriva nya scener, när karaktären får eget liv och för mig framåt. Men man måste också pressa sig igenom det tråkiga för att lyckas antar jag motvilligt.  För så är det nog. I stunder av tvivel och motgång sorteras dom oseriösa bort….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *