Redigering

Nu har jag inlett det jobbiga (och tråkiga) arbetet med att skriva mig igenom hela manuset (hjärta&taggtråd) från första till sista sidan. Men inte utan att först analyserat manuset från mitt fågelperspektiv (tack vare synopsisen jag gjorde i efterhand), så nu sitter alla scener på plats, hoppas jag…

Jag har ingen bra struktur för redigering. Det är absolut den tråkigaste delen i skrivandet, som jag gnällt om förut… och jag vet den här första genomgången, just bara är den första… av typ 20.

Den här gången provade jag att läsa texten högt. Ett tips jag läst om, men aldrig gjort. Vilken skillnad! Gav helt annan känsla för texten, och inbillade mig att jag lättare upptäckte var texten behövde ändras, till skillnad mot att läsa tyst i huvudet = mer slarv.

Ett annat tips, gällande redigering, som jag tog med mig inför det här bokprojektet var att inte hela tiden gå tillbaka och redigera under själva skrivandet, den kreativa biten. Så har jag tidigare gjort, vilket resulterat i att jag totalt tröttnat på texten innan det ens varit dags för redigering. Dessutom blir den kreativa fasen bättre, om jag inte småredigerar, och kritiskt granskar texten gång på gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *