Ny novell

Så där. Nu har jag skrivit en ny novell. Jag är nöjd, även om den inte är lika bra som min förra (den som refuserades). Jag har en mapp på datorn, ”Noveller”. Kanske ”Novell-kyrkogården” skulle vara mer passande.

När jag jämförde min novell med vinnande novell så inbillar jag mig att min inte var sämre. Faktiskt inte. Jag menar inte att vara självgod, att min novell är perfekt, för så är det INTE. Det finns utrymme för förbättring och åter igen: jag övar. Men när jag satte mig och analyserade de senaste vinnarbidragen tycker jag mig inte vara långt efter… Så hur vinner man en novelltävling? Det hjälper inte att skriva bra, för när alla (många) inskickade bidrag når över en viss bra (godkänd?)nivå, vad blir kvar? Tycke och smak.  TUR ! ”Grindvakten”, hen som gör första sortering, dennes tycke och smak, humör, utvilad eller stressad, mätt eller hungrig, är sådant som kanske avgör. Men vad vet jag.

Jag tror mig i alla fall veta mer hur jag ska skriva mina noveller. Tidigare ville jag skriva enligt den klassiska dramaturgiska kurvan. Ni vet: början/presentation – konflikt – upptrappning – lösning? åh nej, ingen lösning, konflikt fördjupas – klimax – slutet, där trådarna knyts ihop och huvudpersonen utvecklats.

För att skriva en novell tänker jag nu utifrån ett foto, en ögonblicksbild. En riktigt kort novell (om en A4sida i word), har inte plats för den dramaturgiska kurvan där en huvudkaraktär, eller flera, ska fördjupas och utvecklas. Så nu när jag ska skriva en novell tänker jag istället ut en scen/sekvens och gör sedan den scenen som en novell. Rätt eller fel. Bra eller dåligt. Jag vet inte. Hur gör andra novellskrivare där ute?

Jag fortsätter skriva och hoppas att just min novell ska bli antagen. Om inte för min skull, så för novellen… så hon slipper förpassas till novell-kyrkogården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *