Karaktärskildringar

Jag utforskar en karaktär i boken jag skriver på nu (hjärta&taggtråd), och fascineras av hennes bakgrund, erfarenheter och livsval. Hon tar avsevärt mer plats i boken än vad jag först tänkt. Att skriva är (för mig) som att upptäcka en hemlighet lite i taget. Eller öppna ett paket lååångsamt så här i jultider. Jag vet inte vad paketet i detalj ska innehålla (jag vet bara berättelsen i grova/generella drag, dock oftast med en början och ett slut). Den här upptäcksfärden, eller ”paketöppningen”, är en så rolig del i skrivandet.

På tal om karaktärsskildringar. Lars Åke Augustsson refererar, i boken Att skriva romaner och noveller, till den brittiske författaren E.M Forsters så kallade ”platta och runda karaktärerer” , vilket jag fann mycket intressant och tänkvärt. Forsters menar att bifigurerna är platta då de härstammar från en egenskap eller ett syfte. Platta karaktärer för handlingen framåt, men aldrig som dess bärare, då de aldrig förändrar eller överraskar. En rund karaktär däremot överraskar på ett övertygande sätt: ”det avgörande kännetecknet för en rundad karaktär är dock att de handlar och försöker förändra sin egen situation. Kan man inte till och med säga att huvudpersonernas personliga förändring är handlingens kärna?” Vidare beskriver Lars Åke Augustsson att människorna måste agera, bestå av energi i rörelse, antingen genom att vara aktiva/utåtriktade, eller till synes passiva på utsidan, men med ett drömmande inre.

En reaktion på ”Karaktärskildringar”

  1. Vad lustigt att du nämner Forster. Jag läser just nu ”Howards End” och i förrgår beställde jag ”Maurice”. Telepati? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *