Inte en tävling för mig

”Sveriges största novelltävling”, marknadsför man det som. Och visst, vinstsumman är ju fin på 35 tusen kronor. Se här: https://www.expressen.se/kvallsposten/delta-i-sveriges-storsta-novelltavling-med-kvp/?fbclid=IwAR2tflteky7JSO4Qda50IrzEan56soYLlxMMGP7ABgyCqXPimpWiJLbNwBU

För novellen gäller fritt tema, vilket jag alltid har svårt för när det inte finns någon som helst ram om vad novellen ska handla om, vad arrangörerna söker. Det hämmar oxå min kreativitet, paradoxalt kanske, när det inte finns någon som helst riktning. Det gör att jag får svårt att rama in tankarna och komma på något när ALLT är tillåtet, det blir för mycket att välja på så jag blir tom istället.

Men för att delta finns det oxå en liten twist. ”Du måste prenumerera på Opulens för att delta. Prenumererar du inte sedan tidigare behöver du lösa en årsprenumeration. Betala prenumerationsavgiften 500 kronor...”

500 kronor för att delta. Japp. Det blir alltså ett nej för mig. Dessutom är jag lite misstänksam mot Ekström och Garay förlag som är med och ordnar tävlingen. Dels har jag läst en del på Facebook som inte är helt positivt och dels så gillar jag inte att det inte framkommer tydligt på deras sida att de faktiskt är ett HYBRID FÖRLAG!!!

Jag har inget emot hybrid – jag kommer antagligen själv att använda mig av det – men jag har mycket emot att man liksom gömmer den informationen. Visst, de påstår att de har traditionell utgivning oxå men jag undrar verkligen hur många av deras planerade utgivningar som är det. Jag gissar på att författaren i alla fall på något sätt varit med och finansierat. Har som sagt inget emot det, men tycker att man behöver vara tydlig med det.

Kom ihåg: HYBRID tjänar pengar på DIG som författare, medan traditionella förlagsavtal tjänar pengar på LÄSAREN.

Och ibland tror jag att vissa ”förlag”, därmed inte sagt just Ekström och Garay, utnyttjar lite att vi är så många skrivande människor som så innerligt vill uppnå drömmen om att ge ut en bok. Det kniper lite i mig, för jag är likadan, drömmen är så stark att jag till och med är villig att betala hundra tusen kronor. Frågan är till VEM jag ska betala?

2 reaktioner på ”Inte en tävling för mig”

  1. Det är många som vill tjäna pengar på oss skribenter. Jag har också börjat dra ner på tävlandet. Tyvärr har jag ingen tur med veckotidningar. Har du någon adress till Året Runt. Jag har försökt förut men då var det köpstopp och nu har jag vimsat bort adressen.

    1. Hej, dom har köpstopp nu oxå, i alla fall fram till oktober, så jag tror det kan vara svårt att ta sig in där nu. Men jag skicka dig mejladressen, fast inte här där alla ser 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *