Hur lång tid tar det att skriva ett bokmanus?

Och hur mäter man tiden?

Jag funderar på detta. Hur lång tid det tar att skriva ett bokmanus. Vilket såklart är omöjligt att svara på, mycket beroende på författare, typ av bok, mängden research som krävs osv. Samt om man kan ägna sig heltid åt att skriva, eller skriver jämte ett ”vanligt” jobb, om man har barn eller inte (inte=mer tid att skriva, tänker i alla fall jag). Ska man mäta själva timmarna man faktiskt suttit framför datorn och skrivit? eller mäter man från det datumet man startade och skrev manuset första mening till det datum man satte punkt och var klar?

Själv skriver jag ett utkast på tre-fyra månader, skriver om, låter någon testläsa och skriver om igen under ett par månader. Så ett halvår kan ett bokmanus på 50-60 tusen ord (alltså korta, lätta böcker, utan mycket research) ta för mig. Och detta görs jämte ett vanligt jobb och med småbarn hemma.

Men hur mäter man tiden som man tänker? Alltså all tid man lägger däremellan skrivandet och orden som fastnar (och får stanna kvar) på papper? Skulle jag tänka ut hela boken om ”Axel och den magiska boken” först, skulle det ta mig ett par månader, ett par veckor? Men sedan när jag väl ska skriva så skulle det säkert gå fort, inga luckor att fastna vid, inga hjärnsläpp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *