Döm boken efter omslag

Jag dagdrömmer en del om hur bokomslagen ska se ut på de böcker jag har skrivit, skriver på och kommer att skriva. Dels är det kul och dels är det så otroligt viktigt. Då jag antagligen aldrig blir antagen av traditionellt förlag så kommer jag behöver publicera själv och jag tänker ju självklart INTE göra omslag själv eller bara köpa en bild från en bildbank och klistra på text. Det är naivt att tro att man kan göra omslag proffsigt och snyggt själv så länge det inte är ens yrke såklart. Det finns ju en anledning att folk utbildar sig, att utbildning innebär en annan blick och förmåga, än vad jag har.

Just nu läser jag ovanstående bok och omslaget är så underbart vackert. Härlig kontrast mot den sommar som svept in i min egen trädgård. Men här syns det att omslaget är proffsigt gjort. För tyvärr så syns det oxå på egenutgivning när det är ”hemmagjort” eller visst, man kanske tagit hjälp, men då ”billig” hjälp. Tyvärr tycker jag mig oxå se skillnad på hybridförlag och mindre bokförlag jämfört med de stora förlagen. De stora förlagen har snyggare och proffsigare utsidor. Okej, jag har inte gjort världens största studie på det och det handlar ju oxå om smak som är olika, men jag kollar. När folk gör reklam för egenutgivna böcker på Facebook och liknande, så kollar jag in omslaget. Även när jag letar förlag att skicka manus till så väljer jag bort förlag vars omslag ser ”B” ut.

Jag tror nämligen att vi i den här ytliga världen självklart dömer boken efter omslag. Det är ju det första man ser, förutom titel och ev författare om det är just en särskild person man vill läsa. Och ser omslaget off ut, eller liksom ”B”, då blir i alla fall inte jag sugen. Tyvärr. För kanske döljer sig ett superbra innehåll, eller så speglar den oproffsiga utsidan även innehållet? Har man snålat på utsida kanske man har snålat på hjälp med innehållet oxå och man behöver faktiskt hjälp av proffs såsom lektör, redaktör och korrektur, tänker jag i alla fall.

Hur är ett bra omslag då? Generellt tycker jag (min smak) att riktiga foton inte alltid ser så bra ut … Jag gillar mer illustrationer. Det är oxå viktigt att omslaget speglar bokens innehåll/stämning och då tänker jag på genre. Man ska förstå om det är en romance eller skräck.

Nåt annat att tänka på är ju att vi konsumerar böcker i mobilen, både som e-bok och ljud. Då måste ju omslaget i litet format, som ett ”frimärke” brukar man säga, oxå funka.

Jag måste verkligen hitta en proffsig ”omslags-görare” när det är dags 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *