Dialog

Nu har jag skrivit två kapitel i mitt nya manus och det går rasande lätt. Två tusen ord bara rinner ur mig varje gång jag sätter mig 🙂 Jag har tidigare inte riktigt kunna sätta fingret på varför just den här boken (Mitt liv är bra som det är, tack) går så lätt att skriva, men nu har jag kommit på det och svaret är DIALOG!

Jag älskar att skriva dialoger. Jag gillar oxå att läsa böcker med mycket dialog då jag tycker att det skapar liv/rörelse i texten samt skapar luft. Jag har oxå lätt för att skriva dialog (sedan om det blir bra, vet jag inte … hehe).

I dialoger blir det så mycket enklare att gestalta hur det kan skava mellan två karaktärer, det är oxå lätt att skapa undertext och lägga in planteringar. Scener med bara en person som gör något är mycket svårare, tycker jag, att skriva intressant. Och i det här manuset är typ varenda scen/kapitel ett möte mellan huvudpersonen och de andra karaktärerna.

När det däremot faktiskt blir svårt att skriva dialog handlar det sällan om vad karaktärerna säger, utan snarare vad jag ska skriva mellan snacket. Typ såhär:

”Blablabla”, sa Petra och tittade på Martin. ”blablabla”, svarade Martin och tittade på allt utom Petra.

Mina karaktärer tittar mycket, eller skruvar på sig, eller väger på hälarna osv… Hehe. Det kan bli en del att städa upp sedan i redigeringen, men jag har blivit ännu bättre nu på att variera gestaltningen. Detta är nämligen hemligheten med, inte bara bra dialoger, utan med gestaltning i stort. Variera dig! Varva mellan inre tankar, yttre aktiviteter, händelser i bakgrunden – dels på långt håll – dels på kort håll, kroppsspråk och ögon som tittar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *