Att skriva noveller för veckotidningar.

Just nu är det lite ansträngt i tidningsbranschen på grund av Corona (och intäkter från annonsörer, om jag fattat det rätt) så att försöka sälja sina alster till veckotidningar under rådande omständigheter är kanske inte bästa tajmingen. Men, då jag tror att det finns ett visst intresse därute, hur detta med noveller till veckotidningar går till så kan jag berätta hur jag gjorde. Andra har kanske gjort på andra sätt. Hur som helst:

  1. Kontakt: För det första så var jag ju tvungen att veta VEM jag skulle kontakta på den tidningen jag ville sälja noveller till och i Sverige finns ju lite olika så som Året Runt, Allas, Hemmets journal, och så vidare. Jag bläddrade längre bak i tidningen där namn och kontaktuppgifter finns till redaktionen och hittade den som ansvarade för fiktion. Jag mejlade fiktionsansvarige (detta var våren 2017) där jag kortfattat presenterade mig berättade om mig själv som skrivande person och frågade om jag fick skicka in någon novell samt vad de eftersöker. Alltså, hur skulle novellen vara? (för Året Runt = 10 000 tecken ink blanksteg), vilken årstid/genre och liknande de sökte. När jag skriver till Året Runt lägger jag alltid årstiden några månader FRAMÅT. Skriver jag en novell på våren och skickar in så får novellen utspela sig på sensommaren/hösten. Detta för att passa produktionen, de ligger ju alltid före.

Jag hade tur. Jag fick skicka in noveller. Några refuserades och en och annan blev antagen. Vid mitt första köp fick jag skriva på ett frilansavtal för Allermedia och vid köp av novell/följetong skickar jag in ett fakturaunderlag (som jag gjort helt anspråkslöst i Word) och tar betalt efter den summan som är satt av dem. Pengarna kommer sedan skattade och klara in på kontot – mycket trevligt. Pengar som jag sedan genast investerar tillbaka in i mitt skrivande genom lektörsläsningar/skrivkurser 🙂

2. Själva novellen. Hur skriver man just en novell för en veckotidning? Jag läste väldigt många noveller i just den veckotidningen jag ville sälja till för att få en känsla för vad de ville ha. Exempelvis så passar INTE det jag annars gärna skriver i såsom skräck/fantasy, utan det ska vara mysiga vardagsnoveller om kärlek, vänskap, familjen, relationer och det är att föredra ett bra/tillfredsställande slut. Noveller med för mycket övernaturliga inslag har inte heller gått hem (fått ett par sådana refuserade).

Vad det gäller formen ska novellen vara skriven i imperfekt, vilket kräver extra koncentration för mig då jag alltid annars skriver i presens.

För veckotidningen Kvällsstunden så har de en sida på nätet där det står hur just de vill ha sina noveller vad gäller längd osv. Här är den länken:https://kvallsstunden.se/bli-publicerad/

Så. Detta var lite hur jag gjorde 2017. Nuförtiden så har jag min kontakt på Året Runt som jag skickar in noveller till. Eftersom jag hade tur från början har jag nog ”fått in en fot”, så att säga. Jag vet inte alls hur lätt det är att få sålt noveller i dagsläget. Själv har jag inte lyckats på ett tag nu då det varit köpstopp sedan Corona bröt ut i mars 2020.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *